Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
środa, 28 lutego 2007

Farsz
- ok. 600 g mielonego (mieszane) podsmażyłam
do tego:
3 cebulki posiekane
30 dkg pieczrek pokrojonych drobno
z przypraw: kostka knorra, przyprawa meksykańska, pieprz, papryka słodka,
przecier pomidorowy (nie koncentrat),
trochę ketchupu
na koniec puszka kukurydzy i puszka fasolki czerwonej
samo nadzienie pycha!!!!
        
Można zrobić zwykłe cieniutkie naleśniki, albo w bardziej tortillowej wersji:
2 szklanki mąki,
2 jajka,
woda,
proszek do pieczenia (ok.1,5 łyżeczki),
olej ( tak z 1/3 szklanki)
ciasto musi być średniej gęstości
smażyłyć na suchej patelni
      
mozna zjeść takiego niezapieczonego naleśnika z farszem, mniam :)
        
następnie naleśniki wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać ketchupem i posypać ogromną ilością sera żółtego i zapiekać!!! mozna zrobić do tego sos czosnkowy


(by Smallfoot)

wtorek, 27 lutego 2007

Na wyłożoną sreberkiem blaszkę kładziemy mrożony filet pangi (najlepiej), posypujemy trochę solą, przykrywamy go pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku (ile kto lubi), nastęnie plasterkami pomidorka (ja pomidorka uprzednio sparzyłam i obrałam bo nie lubię jak mnie się coś pląta w zębach) i obficie posypujemy tymiankiem.
Zawijamy tę "kanapkę" rybną w folię i pakujemy do pieca o temp 180-200 na około 30 minut.

Smacznego :)

poniedziałek, 26 lutego 2007

wiedźma na diecie coś słodkiego też by zjadła od czasu do czasu. myślała, myślała, i wymyśliła:

kakaowy krem z ricotty

składniki:
1/2 opakowania serka ricotta
cukier brązowy (w wersji max light słodzik, którego ja nie trawię)
1 łyżeczka kakao (gorzkiego, czarnego)
płatki migdałowe - do dekoracji

przygotowanie:
wymieszać serek z kakao, dodać cukier (słodzik...?) do smaku. przełożyć do czystej miseczki (ta, w której mieszamy się zapewne nadawać będzie do mycia li i jedynie) i posypać płatkami mogdałowymi.
jeść od razu albo schłodzone.

(C) Kakunia

czwartek, 22 lutego 2007

składniki:

  • pół paczki mrożonego szpinaku
  • 8 średnich pieczarek
  • 1 jajko
  • 8 plastrów mozzarelli (wielkości mniej więcej pieczarek)
  • pieprz, sól, czosnek (świeży, albo granulowany)
  • tłuszcz (do smarowania naczynia)


przygotowanie:
obrać pieczarki ze skórek (albo i nie, jak są świeże i komuś skórka nie przeszkadza), wyrwać im nóżki.
na patelni rozmrozić szpinak, dodać do niego nóżki pieczarek w kostkę posiekane. do tego dodać jajko i przyprawy ulubione w ilościach jak komu pasuje. mieszać wszystko na patelni, aż się ładnie zetnie i będzie w miarę jednorodne :)
kapelusze pieczarek ułożyć w naczyniu żaroodpornym, lekko wysmarowanym tłuszczem, aby nie przywarły nam grzybki. grzybki wypełnić szpinakiem, na wierzchu ułożyć plasterek mozzarelli.
zapiekać w piekarniku, jakieś 15-20 minut - aż ser lekko zbrązowieje.

dobre zarówno jako danie główne, jak i dodatek do obiadu :))


(C) by Kakunia
wtorek, 20 lutego 2007
Dodatki na ciasto jak do kołaczyków z cebulą.
Do nadzienia: 1 główka kapusty, 1 cebula, 6dkg smalcu, 6 dkg owczego sera, 1 jajko, sól, pieprz. do smarowania 1 jajo.
 
 
Wykonać ciasto jak do kołaczyków z cebulą, wyrabiać podobne bułeczki, nakładać przyrządzoną kapustą.
Kapustę obgotować, posiekać, przysmażyć na smalcu z cebulką, przyprawić solą i pieprzem, dodać utratego owczego sera i jajo, wymieszać i nakładać wyrośnięte bułeczki jak kołaczyki z cebulą. Zamiast sera owczego można dać parmezanu. Podawać kołaczyki do zup zamiast pasztecików.
       
(przepis Marii Disslowej - pisownia oryginalna)
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl