Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
wtorek, 21 lutego 2006

... czyli przepyszne ciacho czekoladowe :)))

składniki:

20 dag masła; 20 dag gorzkiej czekolady; 5 jajek; szczypta soli; 15 dag cukru pudru; 10 dag mąki; 2 łyżki kakao; pół łyżeczki proszku do pieczenia; mały kieliszek rumu; 10 dag mielonych migdałów; tłuszcz i bułka tarta do formy

przygotowanie:

do rondelka włożyć masło i 15 dag czekolady w kawałkach, mieszając podgrzewać, aż się rozpuszczą. przestudzoną masę zmiksować z dodawanymi kolejno żółtkami. białka ubić na sztywno z solą i cukrem pudrem. do masy czekoladowej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, połączyć z alkoholem. dodać pianę z białek i zmielone migdały, delikatnie mieszając.

wąską, podłużną formę natłuścić, posypać bułka tartą (ja proponuję mąkę - przyp. Kakunia :D) przełożyć ciasto do formy. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, potem zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 30 minut. wyjąć, przestudzić.

2/3 pozostałej czekolady rozpuścić, posmarować nią ciasto, a pozostałą resztą posypać ciasto (uprzednio ją zetrzeć :P)

(C) by Justynka

poniedziałek, 20 lutego 2006

 

Składniki

52,5 dag cukru

6 białek

1 łyżka syropu różanego

10 dag przecieru z truskawek

1 łyżka konfitury z róży

4 łyżki maki ziemniaczanej

6 dag żelatyny

 

150 ml wody zagotować z 50 g cukru dodać konfiturę i syrop różany, zamieszać, garnek zdjąć z ognia, ubić białka na pianę sztywną jak to tylko możliwe, dodać resztę cukru. Cienkim strumieniem, bardzo powoli wlać gorący syrop, dodać przecier truskawowy, zamieszać. Tak przygotowaną mieszankę wylać na blachę wyłożona pregaminem i wysypaną mąką ziemniaczaną, odstawić na jakieś 2 godziny. Przy pomocy noża zanurzonego w gorącej wodzie, a potem osuszonego kroić w prostokąty. przepis pochodzi z gazety Elle.

 

Lub

150 ml wody zagotować z 50 dkg cukru i z syropem różanym, dodać konfiturę, wymieszać. Zdjąć garnek z ognia. Do gorącego płynu dodać żelatynę i dokładnie rozpuścić.

W dużej misce ubić białka na sztywno i dodać resztę cukru. Bardzo powoli, cienkim strumieniem, wlać gorący syrop, ciągle ubijając. Dodać przecier z truskawek i dobrze wymieszać. Mieszankę wylać równo na blachę wyłożoną pergaminem, posypać mąką ziemniaczaną i odstawić do ostygnięcia na 1 - 2 h.

Za pomocą noża zanurzonego w gorącej wodzie, a potem osuszonego, pokroić masę na małe prostokąty. Trzymać w dużym słoiku albo w przezroczystej folii.

 

"Pańska skórka wersje uproszczona "

Składniki:

1 l wody,
2 kg cukru,
2 torebki żelatyny,
2 łyżki oleju.

Sposób przyrządzenia:

Wszystko zmięszać pożądnie, aż powstanie ciągnąca się substancja. Odłożyć na 1 h. Następnie zamrozić i rozmrozić.

(C) by Justynka

/z drobną pomocą internetu :)/

 

pees. ja znam coś na oko podobnego pod nazwą marshmallows :)

 

poniedziałek, 13 lutego 2006

na ciasto:
250 g mąki
2 łyżeczki suchych drożdzy
30 g cukru
szczypta solo
80 g margaryny
1 jajo
100 g letniego mleka

na obłożenie:
500g chudego twarogu
1 torebka smaku cytrynowego lub olejek cytrynowy (ja robiłam z waniliowym)
50 g cukru
4 łyżki mleka
600 g jabłek (moja podpowiedź - im kwasniejsze tym ciasto lepsze).

na polewę:
2 jaja
60 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
cukier puder do posypania

Wykonanie:

1. zagnieśc wszystkie składniki na ciasto i odstawić pod przykryciem na ok. 20 minut w ciepłym miejscu aby urosło. - mi wyrasta ponad godzinę.



2. W tym czasie osaczyc na sicie twaróg i utrzeć na pienista masę ze smakiem (lub olejkiem) cytrynowym, cukrem i mlekiem.

3. Jabłka obrac, wykroić gniazda, podzielić na cząstki.

4. Ciasto wlozyc do tortwnicy o śr. ok. 26 cm wylozonej papierem, formujac przy tym brzeg na wys. ok. 2 cm Na cieście rozsmarować mas serową i obłożyć cząstkami jabłek. piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

5. Wymieszać składniki na polewę (nalepiej trzepaczką lub widelcem aby dobrze rozmąciły się jaja). Wysunąc ciasto z pieca, i polać tym jabłecznik.

6. Piec powtórnie w takiej samej temperaturze jak porzednio ok. 15-20 minut.

7. Posypac cukrem pudrem.


Nikt sie nie spodziewa Hiszpańskiej Inkwizycji jak gryzie ciasto -
czyli białego sera w srodku :)))))))))

(C) by Kawa

piątek, 10 lutego 2006

składniki: 1/2 kg zmielonego białego sera, 1/2 kg mąki, 1/4 kostki margaryny, 100g cukru. 3 jaja, 2 opakowania cukru waniliowego, łyżeczka sody

wszystkie składniki wymieszać i zagnieść na jednolitą masę. rozwałkować i wykrawać szklanką, w środku wycinając kieliszkiem (naparstkiem) dziurki. smażyć w mocno rozgrzanym oleju, aż się zrobi złote.

(C) by Justynka

czwartek, 09 lutego 2006

ciasto: 50g margaryny, 1/2 l wody, 100g mąki, 50g mąki ziemniaczanej, 3-4 jaja, sól, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem: 1/2 l śmietany, 1 paczka cukru waniliowego, 2 łyżki stołowe cukru

tłuszcz, sól i wodę doprowadzić do wrzenia, mąkę przesiać i wsypać całość (od razu) do zdjętego z ognia płynu. wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. podgrzewać ok. 1 minuty, przełożyć do miski i domieszać pojedynczo jajka. proszek do pieczenia dodać do zimnego (wystudzonego) ciasta. na natłuszczonej blasze formować rozety. piec około 30 min w temp. 200-220 C

rozcinać bezpośrednio po upieczeniu, faszerwać kremem jak wystynie nieco :)

(C) by Justynka

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl