Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
piątek, 02 stycznia 2015
Wyborne na ciepło i na zimno, z dodatkami i bez.



  • 250 ml wody,
  • 0,5 kg mąki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • łyżeczka suchych drożdży,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • łyżeczka pasty z pomidorów suszonych i oliwek,
  • łyżeczka ziół prowansalskich (ostatnie trzy pozycje opcjonalne)
Z powyższych składników wyrobić ciasto. Rozwałkować na duży prostokąt, posmarować sosem pomidorowym, posypać startym żółtym serem, zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na plastry, ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem (opcjonalnie), odstawić do wyrośnięcia. Piec w 200-220 stopniach (piekarnik gazowy) ok. 15-20 minut, aż się ciasto zezłoci. Zamiast sosu pomidorowego i żółtego sera można użyć szpinaku z fetą. Świetne na ciepło (z czerwonym barszczem) i na zimno.

19:47, basiek70
Link Dodaj komentarz »
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl