Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
sobota, 31 stycznia 2009

składniki:

  • cykoria,
  • serek twarogowy z ziołami,
  • camembert

przygotowanie:

  1. oskubać cykorię celem zrobienia łódeczek
  2. połowę camemberta skroić w kostkę drobną, wymieszać z twarogowcem (ziołowy najlepszy)
  3. wsadzić na godzinę do lodówki,
  4. po godzinie nałożyć na cykoriowe łódeczki,

 

jeść ze smakiem :)

poniedziałek, 26 stycznia 2009

składniki:

  • filet z kurczaka, podwójny lub pojednyczny
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz,
  • przyprawa meksykańska lub przyprawa do gyrosa
  • paczka tortilli
  • mozzarella
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • szynka długodojrzewająca

"Weź pierś kurczaka (w zależności od tego ile obób będzie jeść) dla jednej pojedyncza, dla dwóch podwójna, podsmaż na małej ilości oleju aż się zarumieni, przypraw odrobiną soli i pieprzu, dodaj przypawę meksykańską knorr, lub przyprawę do gyrosa. Weź paczkę tortilli, rozłóż je, na każdej tortilli układaj kolejno, dwa plasterki sera mozzarella, usmażoną wcześniej pierś kurczaka, podsyp kukurydzę i czerwoną fasolę (oczywiście uprzednio przepłukaną na sitku pod bieżącą wodą), połóż cienki plasterek szynki szwartzwaldzkiej lub innej długo dojrzewającej (może być też coś innego, dobra jest krakowska sucha do tego) połóż kolejne dwa plastry mozzarelli (wszystko robisz tylko na połowie tortilli), zegnij tortillę na pół, powtórz czynność na każdej tortilli, wsadź do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika, piecz około 10 minut"

 

o przepisie opowiedziała mi Tajemnica :)

niedziela, 18 stycznia 2009

Składniki

  • Makaron tagliatelle (najlepiej zielony, ale może być też zwykły)      
  • paczka mrożonego szpinaku w liściach
  • 3 ząbki czosnku    
  • łyżka śmietany
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • ser typu feta (lub lazur jakiś)       


przygotowanie:

1.Szpinak dusimy, dodajemy czosnek rozgnieciony z solą, pod koniec doprawiamy śmietaną. (Ważne! Soli lepiej dać mniej niż zwykle, ponieważ ser jest dość słony. ja lubię, to dodaję jeszcze ociupinkę gałki muszkatołowej).
               
2. makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z łyżka oliwy.
               
3. Na porcje makaronu nakładamy uduszony szpinak i posypujemy pokrojonym w kostkę serem. Można również makaron włożyć do naczynia żaroodpornego, na nim wyłożyć szpinak, posypać całość serem i zapiec przez 5 minut w piekarniku w ok 180 stopniach.

Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl