Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
poniedziałek, 28 stycznia 2008

... spis przepisów na pączki, faworki i oponki. tutaj każdy coś dla siebie znajdzie! :)

smacznego więc :)

przypominam, że tłusty czwartek to już ten najbliższy, czyli ostatni dzień stycznia :))

środa, 23 stycznia 2008
Żadne kupne nie są tak pyszne!


Ciasto:
pół kilo mąki pszennej
płaska łyżka masła
ciepła woda
sól - około płaskiej łyżeczki

Farsz:
kilogram ziemniaków
pół kilo twarogu
2 średnie cebule
dwie łyżki oleju
sól, pieprz

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, utłuc i zmiksować z twarogiem, jak jeszcze będą ciepłe. Cebulę pokroić w kosteczkę i zrumienić na złoto na oleju. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami. Przyprawić na ostro solą i pieprzem -  farsz nie powinien być mdły.

Do miski wsypać mąkę, sól, dodać masło i rozetrzeć składniki. Wlewać powoli ciepłą wodę, jednocześnie mieszając ciasto, żeby składniki ładnie się połączyły. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na cieniutko na blacie posypanym nieco mąką. Szklanką wykrawać kółka, nakładać farsz (nie żałować!), dokładnie sklejać i wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę. Wyjmować zaraz po wypłynięciu.
poniedziałek, 21 stycznia 2008

przysmak na deszczowe, chłodne dni..

Składniki:
- 1/3 szklanki zimnej śmietany (36-proc.)
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 4.5 szklanki mleka (3.2-proc.)
- 4 spore pomarańcze
- 25-30 dag dobrej (!) czekolady mlecznej
- 2 łyżki niesłodzonego kakao

Sposób przyrządzania:

Ubij śmietanę z brązowym cukrem, przykryj i wstaw do lodówki. Mleko wlej do rondla o grubym dnie. Pomarańcze sparz wrzącą wodą i cieniuteńko obierz ze skórki (najlepiej skrobaczką do warzyw). Skórkę pokrój w paseczki, wrzuć do mleka i powoli zagotuj na średnim ogniu. Zdejmij z ognia, odstaw na 30 minut. Następnie przecedź mleko i ponownie wlej je do rondla. Zagotuj, dodaj posiekaną czekoladę i kakao rozprowadzone w odrobinie zimnego mleka albo wody. Mieszaj, aż czekolada się stopi, a potem podgrzewaj jeszcze minutę, nie przerywając mieszania. Czekoladę wlej do filiżanek, każdą porcję udekoruj kleksem śmietany.

żródło: mailem od Dobrej Duszy przywędrowało. 

dobra rada: podziel się ze znajomymi :) 

poniedziałek, 14 stycznia 2008

nie taka na koncentracie, ale na pomidorach. a że puszkowych? a czego oczekiwać w styczniu? :))

składniki:

  • kostki rosołowe sztuk dwie
  • puszki pomidorów, obranych, i najlepiej pokrojonych (jak leniwa to na maxa :D) sztuk również dwie
  • sól, pieprz
  • bazylia, najlepiej świeża
  • makaron, lub ryż, wedle uznania. (moim zdaniem najlepszy jest makaron w kształcie łezek, taki drobny)

przygotowanie:

postawić na gazie (czy tam na prądzie jak kto ma) dwa garnki z wodą, w jednym więcej (na makaron), w drugim mniej (na zupkę). zagotować. (wodę na makaron leciutko posolić). we wrzątku rozpuścić kostki rosołowe (chyba, że ktoś ma rosołek prawdziwy, to lepiej, ale jak nie to się trzeba ratować kostkami - w końcu przepis leniwy, nie?), pogotować chwilę. wrzucić pomidory z puszki, zagotować. i tak niech sobie gotuje się chwileczkę na gazie. jak ktoś ma blender i lubi zupy-krem, to można wrzucić i zblendować. jak nie - to cóż, na talerzyk wyrzucić nieco ugotowanego makaronu, nałożyć na to zupkę, posypać bazylią i jeść ze smakiem.

przygotowanie całości nie trwa dłużej niż 20minut :))

smacznego!

czwartek, 03 stycznia 2008

ostatnio Gazeta zachwalała nam podróże o smaku czekolady, jednak nie każdy może pojechać w te miejsca, czekoladą płynące. ale własnoręcznie przygotowana kawa czekoladowa? dlaczego by nie?

składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag (przeciętna mała tabliczka) mlecznej czekolady (bakaliowa też się nadaje po prostu "cosie" pływają w kubku)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka gorącej, gorzkiej, czarnej kawy (może być albo rozpuszczalna, albo z ekspresu, grunt, żeby bez fusów była :) )
  • 2 plasterki pomarańczy do dekoracji
  • 2 kubki - na kawę :)


przygotowanie:
połowę szklanki mleka zagrzać w niezbyt dużym (ale i nie malutkim) garnuszku. połamać czekoladę na kawałki, po czym rozpuszczać po kawałku w gorącym mleku i doprawić cynamonem w trakcie. pozostałą część mleka albo spienić w ekspresie ciśnieniowym, albo, lekko podgrzane, ubić trzepaczką. kawę przelać do kubków, dopełnić mlekiem z czekoladą (uprzednio wymieszanym delikatnie ze spienionym mlekiem), i udekorować plasterkiem pomarańczy.
pić, póki ciepłe, wtedy najlepsze :)

albo, wersja mrożona (acz to raczej na lato....):
nie ubijać mleka, tylko w całości rozpuścić czekoladę, dodać cynamon, wlać wszystko do kubków, i lekko schłodzić. podawać z lodami, najlepiej śmietankowymi albo bakaliowymi. posypać startą gorzką czekoladą :)

Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl