Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
środa, 31 stycznia 2007

składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 średnią cebulę,
  • 2 duże ogórki kiszone,
  • 1 jajko ugotowane na twardo,
  • 1 mały jogurt naturalny,
  • zioła prowansalskie;

do miski wrzucić: rozdrobnionego tuńczyka, drobno posiekaną cebulkę, pokrojone ogórki i jajko.
polać sosem (jogurt, zioła, pieprz, czosnek, co w rękę wpadnie :P... ale zioła przede wszystkim!)

 

składniki:
-50 dag wątróbki drobiowej
-2 duże cebule
-2 jabłka
-mąka
-sól, pieprz (majeranek? jak ktoś lubi)
        
przygotowanie:
Wątróbkę umyć, wykroić nieładne części.
Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na patelni na niezbyt dużym ogniu. Obtocząną w mące wątróbkę równiez usmażyć, na osobnej patelni. Powkładać też na patelnię (do cebulki!) ósemki jabłek i dusić wszystko razem. Jak tylko jabłka zrobią się miękkie, wyjąć je. Uważać, żeby się z nich nie zrobiła ciapa podczas smażenia.
Kiedy cebula będzie złota, a wątróbka ładnie usmażona (nie powinna być krwista w przekroju), przełożyć wszystko na półmisek.
Podawać z ziemniakami albo z pieczywem.
Pieprzyć i solić po podaniu na talerz (wątróbka nie stwardnieje od soli). W międzyczasie do duszącej się cebulki dodać majeranku, jak ktoś lubi :)       
            
Wynalezione i zmodyfikowane nieco przez Bartka tutaj :)
piątek, 26 stycznia 2007
piszę prawie, bo nie wiem, czy na pewno :)
chyba south beach, chyba faza I:
    
składniki:
* brokuły
* jajka
* filet z kurczaka
* majonez
* przyprawy ulubione (sól, pieprz, pierz czosnkowy, co kto lubi)
      
brokuły ugotować na miekko, jajka - na twardo. fileta ugrillować w piekarniku, udusić w folli w piekarniku, ugotować w rosole - jak kto woli. osobiście polecam grillowanie.
wszystko pokroić na mniej-więcej równe kawałki, doprawić majonezem (tak troszkę), przyprawić do smaku.
jeść z apetytem :))
         
(c) by Kakunia

poniedziałek, 15 stycznia 2007
* makaron, jakiś drobny
* szynka, w kostkę pokrojona
* kukurydza, 1 puszka
* brokuły - trochę, ugotowane
* majonez
* czosnek (pozycja nieobowiązkowa)
      
jak to sałatkę - wymieszać i zjeść ze smakiem :)
środa, 10 stycznia 2007
* 2 puszki czerwonej fasolki
* potarty ser żółty - mnóstwo
* czosnek przetarty - jeszcze więcej
            
składniki wymieszać, podawać od razu :)
(fasolkę wcześniej opłukać można :])
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl