Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
niedziela, 22 czerwca 2014
Co roku na nie czekam i co roku produkuję na bieżące potrzeby ogromne ilości, które wszyscy ze smakiem pochłaniamy.



Składniki:
  • 2 kg ogórków
  • 2 litry wody
  • 2 czubate łyżki soli
  • koper - łodygi i baldachy
  • liść i korzeń chrzanu
  • główka czosnku

Ogórki umyć. Na dno dużego słoja włożyć część przypraw - łodygi kopru, część korzenia chrzany, liście chrzanowe. Ogórki układać w słoju jak najściślej. Pomiędzy nie włożyć resztę pociętego na słupki chrzanu oraz obrane ząbki czosnku. Ogórki zalać gorącą wodą z solą. Na wierzchu położyć baldachy kopru i resztę czosnku. Odstawić. Tak wyglądają po 48 godzinach.


18:16, basiek70
Link Komentarze (3) »
Z wczoraj zostało trochę bobu - nie daliśmy mu rady... Wyrzucić szkoda, zimny to nie to. Pomyślałam, zrobiłam - i efekt okazał się wyśmienity!



Składniki:
  • ugotowany bób
  • masło
  • bułka tarta

Bób obrać z łupin. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić bób, wsypać trochę bułki tartej. Obsmażyć, mieszając, na średnim ogniu, aż się wszystko zrumienić. Zjadać natychmiast.


18:11, basiek70
Link Komentarze (2) »
sobota, 08 marca 2014
Delikatne, rozpływające się w ustach, bardzo łatwe w przygotowaniu.



Składniki:

na ciasto:
  • 25 dag sera białego
  • 25 dag margaryny
  • 25 dag mąki

ponadto:

  • jajko
  • cukier

Z sera, maki i margaryny zagnieść i wyrobić ciasto. Rozwałkować, wykroić ciasteczka, ułożyć na blasze na papierze do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni, aż się zezłocą (ok. kwadransa).

Smacznego!

Tagi: ciasteczka
19:42, basiek70
Link Komentarze (3) »
środa, 26 lutego 2014
Najważniejsze jest w nich ciasto - banalnie proste, niesamowicie pyszne. Wypełnienie w zasadzie dowolne, co komu w duszy zagra, ważne, żeby było konkretne w smaku.



Składniki na ciasto:
  • 25dag białego sera
  • 25dag margaryny
  • 25dag mąki

Z powyższych składników zagnieść ciasto.

Do farszu użyłam gotowanego mięsa z rosołu, kapusty kwaszonej i cebuli w proporcjach 2:1:1. Cebulę pokrojoną w kostkę usmażyłam na złoto w 2 łyżkach oleju, dodałam pokrojoną kapustę i razem smażyłam kilka minut, a następnie podlałam kilkoma łyżkami wody, dorzuciłam listek laurowy, posoliłam i dusiłam do miękkości. Mięso zmieliłam i dodałam do kapusty z cebulą. Razem podsmażałam kilka minut, doprawiłam solą i świeżo zmielonym pieprzem. To jedna z wielu wersji, każdy może zrobić farsz, jaki umie i lubi.

Połowę ciasta rozwałkowałam na prostokątny placek, lekko podsypując mąką (świetnie się wałkuje!) i na dłuższy bok rozłożyłam połowę nadzienia na 3/4 szerokości.


Od brzegu z nadzieniem zwinęłam prostokąt w rulon i lekko go spłaszczyłam.


Paszteciki kroiłam w ten sposób: pierwsze cięcie na ok. centymetr głębokości, drugie to odcięcie kawałka od rulonu.

Paszteciki układałam na papierze do pieczenia na blasze, dość ciasno obok siebie - niewiele rosną.

Posmarowałam paszteciki rozbełtanym z kilkoma kroplami wody żółtkiem i piekłam w temperaturze 200 stopni, aż się zrumieniły.

Paszteciki są wyborne zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Smacznego!


Tagi: paszteciki
13:08, basiek70
Link Komentarze (3) »
niedziela, 23 lutego 2014
Te bułeczki są aromatyczne, pyszne i sycące. Znakomite same w sobie jako przekąska - a z ulubioną surówką stanowią pełnowartościowe danie. Zapraszam do spróbowania!



Składniki (na 20 bułek):
  • 300ml wody
  • 3 szklanki mąki (u mnie pytlowa pp)
  • 1 szklanka płatków owsianych (ja daję błyskawiczne)
  • 2 łyżki oleju (najlepiej z pomidorów suszonych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 7g (opakowanie) drożdży suszonych
  • pół słoiczka pomidorów suszonych w oleju
  • 3 łyżki prażonej lub usmażonej na złoto cebuli
  • łyżka ulubionych ziół

Ze wszystkich składników zagnieść gładkie sprężyste ciasto i pozostawić do wyrośnięcia (maszyniści mają łatwiej, maszyna robi to świetnie).

Dłońmi natłuszczonymi olejem uformować bułki i ułożyć na blasze.

Pozostawić do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku ustawionym na maksymalną temperaturę (ja piekę w gazowym) 15 minut, po tym czasie każdą bułkę posmarować za pomocą pędzelka zimną wodą i piec kolejne 5 minut, aż będą zrumienione.

Zostawić do wystygnięcia. Przechowywać w zamykanym naczyniu (u mnie szklane).

Smacznego!


Tagi: bułki
19:37, basiek70
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 100
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl