Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
sobota, 08 marca 2014
Delikatne, rozpływające się w ustach, bardzo łatwe w przygotowaniu.



Składniki:

na ciasto:
  • 25 dag sera białego
  • 25 dag margaryny
  • 25 dag mąki

ponadto:

  • jajko
  • cukier

Z sera, maki i margaryny zagnieść i wyrobić ciasto. Rozwałkować, wykroić ciasteczka, ułożyć na blasze na papierze do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni, aż się zezłocą (ok. kwadransa).

Smacznego!

Tagi: ciasteczka
19:42, basiek70
Link Komentarze (2) »
środa, 26 lutego 2014
Najważniejsze jest w nich ciasto - banalnie proste, niesamowicie pyszne. Wypełnienie w zasadzie dowolne, co komu w duszy zagra, ważne, żeby było konkretne w smaku.



Składniki na ciasto:
  • 25dag białego sera
  • 25dag margaryny
  • 25dag mąki

Z powyższych składników zagnieść ciasto.

Do farszu użyłam gotowanego mięsa z rosołu, kapusty kwaszonej i cebuli w proporcjach 2:1:1. Cebulę pokrojoną w kostkę usmażyłam na złoto w 2 łyżkach oleju, dodałam pokrojoną kapustę i razem smażyłam kilka minut, a następnie podlałam kilkoma łyżkami wody, dorzuciłam listek laurowy, posoliłam i dusiłam do miękkości. Mięso zmieliłam i dodałam do kapusty z cebulą. Razem podsmażałam kilka minut, doprawiłam solą i świeżo zmielonym pieprzem. To jedna z wielu wersji, każdy może zrobić farsz, jaki umie i lubi.

Połowę ciasta rozwałkowałam na prostokątny placek, lekko podsypując mąką (świetnie się wałkuje!) i na dłuższy bok rozłożyłam połowę nadzienia na 3/4 szerokości.


Od brzegu z nadzieniem zwinęłam prostokąt w rulon i lekko go spłaszczyłam.


Paszteciki kroiłam w ten sposób: pierwsze cięcie na ok. centymetr głębokości, drugie to odcięcie kawałka od rulonu.

Paszteciki układałam na papierze do pieczenia na blasze, dość ciasno obok siebie - niewiele rosną.

Posmarowałam paszteciki rozbełtanym z kilkoma kroplami wody żółtkiem i piekłam w temperaturze 200 stopni, aż się zrumieniły.

Paszteciki są wyborne zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Smacznego!


Tagi: paszteciki
13:08, basiek70
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 23 lutego 2014
Te bułeczki są aromatyczne, pyszne i sycące. Znakomite same w sobie jako przekąska - a z ulubioną surówką stanowią pełnowartościowe danie. Zapraszam do spróbowania!



Składniki (na 20 bułek):
  • 300ml wody
  • 3 szklanki mąki (u mnie pytlowa pp)
  • 1 szklanka płatków owsianych (ja daję błyskawiczne)
  • 2 łyżki oleju (najlepiej z pomidorów suszonych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 7g (opakowanie) drożdży suszonych
  • pół słoiczka pomidorów suszonych w oleju
  • 3 łyżki prażonej lub usmażonej na złoto cebuli
  • łyżka ulubionych ziół

Ze wszystkich składników zagnieść gładkie sprężyste ciasto i pozostawić do wyrośnięcia (maszyniści mają łatwiej, maszyna robi to świetnie).

Dłońmi natłuszczonymi olejem uformować bułki i ułożyć na blasze.

Pozostawić do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku ustawionym na maksymalną temperaturę (ja piekę w gazowym) 15 minut, po tym czasie każdą bułkę posmarować za pomocą pędzelka zimną wodą i piec kolejne 5 minut, aż będą zrumienione.

Zostawić do wystygnięcia. Przechowywać w zamykanym naczyniu (u mnie szklane).

Smacznego!


Tagi: bułki
19:37, basiek70
Link Dodaj komentarz »
sobota, 02 listopada 2013
Jego atutem jest właśnie puszystość: takie jest i ciasto, i masa jabłkowa, i pianka na wierzchu. Lekkie, smakowite, wykwintne, zadowoli gust wielbicieli domowych wypieków. Ja robię je zawsze po produkcji domowego ajerkoniaku, w ramach wykorzystywania białek :)



Składniki:
  • kostka margaryny
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 4 jaka
  • 5 białek
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kg jabłek
  • kisiel cytrynowy
  • 300ml soku jabłkowego

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda, pokroić w plasterki. Do garnka wlać sok jabłkowy, wrzucić jabłka, udusić. Dodać kisiel cytrynowy, zagotować mieszając. 

Margarynę rozpuścić i zostawić, aby wystygła.

Do miski miksera wlać 5 białek i ubić, pod koniec dodając 1/2 szklanki cukru. Przełożyć do innego pojemnika.

Do miski miksera wbić 4 jajka, wsypać pozostały cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli, zmiksować. Wciąż miksując dodać śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wlać tłuszcz.

Blaszkę (u mnie duża prostokątna) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach 45 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, na wierzch wyłożyć pianę i wstawić do piecyka na kolejne pół godziny. 

Smacznego!


15:00, basiek70
Link Komentarze (6) »
wtorek, 17 września 2013
Wołowina powinna czasami gościć na naszych stołach. Można ją przyrządzać w różnych postaciach - najpopularniejsze to gulasz, bitki i zrazy. Ja dziś wybrałam te ostatnie, w wersji najprostszej, jako że w kuchni bardzo cenię prostotę. Są efektowne i smaczne oraz, wbrew pozorom, nie tak bardzo pracochłonne.



Składniki:
  • 1 kg miękkiej wołowiny
  • musztarda sarepska
  • mąka
  • olej lub smalec
  • 2 duże cebule
  • kilka grzybków suszonych
  • przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • wykałaczki

Wołowinę kroimy na plastry...

... i zbijamy każdy z nich tłuczkiem do mięsa.


Każdy plaster mięsa smarujemy musztardą...

... zwijamy w rulonik i spinamy wykałaczkami...

... oraz panierujemy w mące.

Na kuchni stawiamy garnek z wodą, do której wrzucamy listki laurowe, ziela angielskie i suszone grzybki, zagotowujemy.

Na rozgrzanym tłuszczu (powinien to być smalec, ale jak ktoś nie lubi, można go bez szkody dla potrawy zastąpić olejem) obsmażamy zraziki najpierw z jednej...

... a następnie z drugiej strony.


Obsmażone zraziki przekładamy do wrzącej wody z przyprawami, na patelnię wsypujemy pokrojone dość grubo cebule i podsmażamy, pod koniec oprószając mąką i mieszając, aż otoczy kawałki cebuli.

Cebulę wrzucamy do garnka, całość solimy i wszystko razem dusimy do miękkości mięsa (w zależności od jakości wołowiny oraz grubości i wielkości plastrów może to trwać półtorej - dwie godziny, a nawet dłużej).

Smacznego!


Tagi: wołowina
16:17, basiek70
Link Komentarze (10) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 100
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl