Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
niedziela, 08 marca 2015
Lubię jajecznicę, ale delikatną, rozpływającą się w ustach, a nie wysuszoną na wiór, albo z glutami z nieściętego białka. Dlatego polecam wszystkim, którzy mają co do niej takie same wymagania, spróbowanie mojej metody jej smażenia.

Składniki:
  • 8 jajek (wiejskie, 0 lub 1)
  • płaska łyżka masła
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Jajka rozbijamy. w 5 oddzielamy żółtka od białek. 3 całe jajka i 5 żółtek roztrzepujemy widelcem z solą i pieprzem. Masło rozpuszczamy na patelni i wlewamy masę jajeczną. Cały czas mieszamy. Gdy masa jest ścięta, dodajemy pozostałe żółtka i szczypiorek, chwilę mieszamy, po czym zestawiamy z palnika i dalej mieszamy minutę. Gotowe! Jajecznica jest delikatna, wilgotna i ma piękny kolor, a co najważniejsze, jest pyszna!


Tagi: jajka
15:14, basiek70
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 09 lutego 2015
Tłusty Czwartek za pasem, więc można zgrzeszyć pączkowo, niezależnie od trzymanej na co dzień diety. Przepisów na pączki jest wiele, dziś zaprezentuję Wam mój, prosty i smaczny oraz wart tłustoczwartkowego grzechu.




Składniki:
  • 80 g masła
  • 250 ml mleka
  • 25 ml spirytusu
  • 4 żółtka
  • pół łyżeczki soli
  • pół kilograma mąki
  • otarta skórka z cytryny i/lub pomarańczy (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi, ja uwielbiam ten zapach i smak w cieście drożdżowym)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • smalec lub masło klarowane (do smażenia)
  • marmolada do nadziewania (opcjonalnie - do nadziewania)
  • cukier-puder i białko (do lukrowania)

Sposób przygotowania:

Masło roztopić, do ciepłego wlać mleko. Wsypać mąkę, dodać sól, cukry, żółtka, drożdże, spirytus i wyrobić gładkie ciasto (powinno być dość luźne). Można do wyrabiania użyć maszyny albo robota z hakiem. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Formować małe pączki: albo lepić kulki, albo rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wycinać szklaneczką krążki. Ponownie zostawić do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz do temperatury 175 stopni (nie może być za gorący, bo pączki się z wierzchu spalą, a w środku będą surowe) i partiami smażyć pączki z obu stron, aż uzyskają brązowy kolor. Odkładać na papierowe ręczniki, aby odsączyć tłuszcz. Jeszcze ciepłe można nadziać marmoladą za pomocą szprycy. Ukręcić lukier z cukru-pudru i białka (lub wody, jeśli ktoś woli) i polukrować pączki. I już, gotowe.

Smacznego!



Tagi: pączki
19:37, basiek70
Link Komentarze (2) »
piątek, 02 stycznia 2015
Wyborne na ciepło i na zimno, z dodatkami i bez.



  • 250 ml wody,
  • 0,5 kg mąki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • łyżeczka suchych drożdży,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • łyżeczka pasty z pomidorów suszonych i oliwek,
  • łyżeczka ziół prowansalskich (ostatnie trzy pozycje opcjonalne)
Z powyższych składników wyrobić ciasto. Rozwałkować na duży prostokąt, posmarować sosem pomidorowym, posypać startym żółtym serem, zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na plastry, ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem (opcjonalnie), odstawić do wyrośnięcia. Piec w 200-220 stopniach (piekarnik gazowy) ok. 15-20 minut, aż się ciasto zezłoci. Zamiast sosu pomidorowego i żółtego sera można użyć szpinaku z fetą. Świetne na ciepło (z czerwonym barszczem) i na zimno.

19:47, basiek70
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 22 czerwca 2014
Co roku na nie czekam i co roku produkuję na bieżące potrzeby ogromne ilości, które wszyscy ze smakiem pochłaniamy.



Składniki:
  • 2 kg ogórków
  • 2 litry wody
  • 2 czubate łyżki soli
  • koper - łodygi i baldachy
  • liść i korzeń chrzanu
  • główka czosnku

Ogórki umyć. Na dno dużego słoja włożyć część przypraw - łodygi kopru, część korzenia chrzany, liście chrzanowe. Ogórki układać w słoju jak najściślej. Pomiędzy nie włożyć resztę pociętego na słupki chrzanu oraz obrane ząbki czosnku. Ogórki zalać gorącą wodą z solą. Na wierzchu położyć baldachy kopru i resztę czosnku. Odstawić. Tak wyglądają po 48 godzinach.


18:16, basiek70
Link Komentarze (3) »
Z wczoraj zostało trochę bobu - nie daliśmy mu rady... Wyrzucić szkoda, zimny to nie to. Pomyślałam, zrobiłam - i efekt okazał się wyśmienity!



Składniki:
  • ugotowany bób
  • masło
  • bułka tarta

Bób obrać z łupin. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić bób, wsypać trochę bułki tartej. Obsmażyć, mieszając, na średnim ogniu, aż się wszystko zrumienić. Zjadać natychmiast.


18:11, basiek70
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 101
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl