Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
poniedziałek, 09 lutego 2015
Tłusty Czwartek za pasem, więc można zgrzeszyć pączkowo, niezależnie od trzymanej na co dzień diety. Przepisów na pączki jest wiele, dziś zaprezentuję Wam mój, prosty i smaczny oraz wart tłustoczwartkowego grzechu.




Składniki:
  • 80 g masła
  • 250 ml mleka
  • 25 ml spirytusu
  • 4 żółtka
  • pół łyżeczki soli
  • pół kilograma mąki
  • otarta skórka z cytryny i/lub pomarańczy (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi, ja uwielbiam ten zapach i smak w cieście drożdżowym)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • smalec lub masło klarowane (do smażenia)
  • marmolada do nadziewania (opcjonalnie - do nadziewania)
  • cukier-puder i białko (do lukrowania)

Sposób przygotowania:

Masło roztopić, do ciepłego wlać mleko. Wsypać mąkę, dodać sól, cukry, żółtka, drożdże, spirytus i wyrobić gładkie ciasto (powinno być dość luźne). Można do wyrabiania użyć maszyny albo robota z hakiem. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Formować małe pączki: albo lepić kulki, albo rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wycinać szklaneczką krążki. Ponownie zostawić do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz do temperatury 175 stopni (nie może być za gorący, bo pączki się z wierzchu spalą, a w środku będą surowe) i partiami smażyć pączki z obu stron, aż uzyskają brązowy kolor. Odkładać na papierowe ręczniki, aby odsączyć tłuszcz. Jeszcze ciepłe można nadziać marmoladą za pomocą szprycy. Ukręcić lukier z cukru-pudru i białka (lub wody, jeśli ktoś woli) i polukrować pączki. I już, gotowe.

Smacznego!



Tagi: pączki
19:37, basiek70
Link Komentarze (1) »
piątek, 02 stycznia 2015
Wyborne na ciepło i na zimno, z dodatkami i bez.



  • 250 ml wody,
  • 0,5 kg mąki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • łyżeczka suchych drożdży,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • łyżeczka pasty z pomidorów suszonych i oliwek,
  • łyżeczka ziół prowansalskich (ostatnie trzy pozycje opcjonalne)
Z powyższych składników wyrobić ciasto. Rozwałkować na duży prostokąt, posmarować sosem pomidorowym, posypać startym żółtym serem, zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na plastry, ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem (opcjonalnie), odstawić do wyrośnięcia. Piec w 200-220 stopniach (piekarnik gazowy) ok. 15-20 minut, aż się ciasto zezłoci. Zamiast sosu pomidorowego i żółtego sera można użyć szpinaku z fetą. Świetne na ciepło (z czerwonym barszczem) i na zimno.

19:47, basiek70
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 22 czerwca 2014
Co roku na nie czekam i co roku produkuję na bieżące potrzeby ogromne ilości, które wszyscy ze smakiem pochłaniamy.



Składniki:
  • 2 kg ogórków
  • 2 litry wody
  • 2 czubate łyżki soli
  • koper - łodygi i baldachy
  • liść i korzeń chrzanu
  • główka czosnku

Ogórki umyć. Na dno dużego słoja włożyć część przypraw - łodygi kopru, część korzenia chrzany, liście chrzanowe. Ogórki układać w słoju jak najściślej. Pomiędzy nie włożyć resztę pociętego na słupki chrzanu oraz obrane ząbki czosnku. Ogórki zalać gorącą wodą z solą. Na wierzchu położyć baldachy kopru i resztę czosnku. Odstawić. Tak wyglądają po 48 godzinach.


18:16, basiek70
Link Komentarze (3) »
Z wczoraj zostało trochę bobu - nie daliśmy mu rady... Wyrzucić szkoda, zimny to nie to. Pomyślałam, zrobiłam - i efekt okazał się wyśmienity!



Składniki:
  • ugotowany bób
  • masło
  • bułka tarta

Bób obrać z łupin. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić bób, wsypać trochę bułki tartej. Obsmażyć, mieszając, na średnim ogniu, aż się wszystko zrumienić. Zjadać natychmiast.


18:11, basiek70
Link Komentarze (2) »
sobota, 08 marca 2014
Delikatne, rozpływające się w ustach, bardzo łatwe w przygotowaniu.



Składniki:

na ciasto:
  • 25 dag sera białego
  • 25 dag margaryny
  • 25 dag mąki

ponadto:

  • jajko
  • cukier

Z sera, maki i margaryny zagnieść i wyrobić ciasto. Rozwałkować, wykroić ciasteczka, ułożyć na blasze na papierze do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni, aż się zezłocą (ok. kwadransa).

Smacznego!

Tagi: ciasteczka
19:42, basiek70
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 100
Tagi
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl