Kulinarnie - z WiedĽmami. Bo wiedĽmy przecież nie tylko napary magiczne gotuj±!
Blog > Komentarze do wpisu

Wytrawne ¶limaczki drożdżowe

Wyborne na ciepło i na zimno, z dodatkami i bez.



  • 250 ml wody,
  • 0,5 kg m±ki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • łyżeczka suchych drożdży,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • łyżeczka pasty z pomidorów suszonych i oliwek,
  • łyżeczka ziół prowansalskich (ostatnie trzy pozycje opcjonalne)
Z powyższych składników wyrobić ciasto. Rozwałkować na duży prostok±t, posmarować sosem pomidorowym, posypać startym żółtym serem, zwin±ć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na plastry, ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem (opcjonalnie), odstawić do wyro¶nięcia. Piec w 200-220 stopniach (piekarnik gazowy) ok. 15-20 minut, aż się ciasto zezłoci. Zamiast sosu pomidorowego i żółtego sera można użyć szpinaku z fet±. ¦wietne na ciepło (z czerwonym barszczem) i na zimno.

pi±tek, 02 stycznia 2015, basiek70
Wytrawne ¶limaczki drożdżowe

Polecane wpisy

  • Delikatna jajecznica

    Lubię jajecznicę, ale delikatn±, rozpływaj±c± się w ustach, a nie wysuszon± na wiór, albo z glutami z nie¶ciętego białka. Dlatego polecam wszystkim, którzy maj±

  • Bobowy przysmak

    Z wczoraj zostało trochę bobu - nie dali¶my mu rady... Wyrzucić szkoda, zimny to nie to. Pomy¶lałam, zrobiłam - i efekt okazał się wy¶mienity! Składniki: ugotow

  • ciasteczka serowe

    Delikatne, rozpływaj±ce się w ustach, bardzo łatwe w przygotowaniu. Składniki: na ciasto: 25 dag sera białego 25 dag margaryny 25 dag m±ki ponadto: jajko cukier

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl