Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
Blog > Komentarze do wpisu

zraziki wołowe

Wołowina powinna czasami gościć na naszych stołach. Można ją przyrządzać w różnych postaciach - najpopularniejsze to gulasz, bitki i zrazy. Ja dziś wybrałam te ostatnie, w wersji najprostszej, jako że w kuchni bardzo cenię prostotę. Są efektowne i smaczne oraz, wbrew pozorom, nie tak bardzo pracochłonne.



Składniki:
  • 1 kg miękkiej wołowiny
  • musztarda sarepska
  • mąka
  • olej lub smalec
  • 2 duże cebule
  • kilka grzybków suszonych
  • przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • wykałaczki

Wołowinę kroimy na plastry...

... i zbijamy każdy z nich tłuczkiem do mięsa.


Każdy plaster mięsa smarujemy musztardą...

... zwijamy w rulonik i spinamy wykałaczkami...

... oraz panierujemy w mące.

Na kuchni stawiamy garnek z wodą, do której wrzucamy listki laurowe, ziela angielskie i suszone grzybki, zagotowujemy.

Na rozgrzanym tłuszczu (powinien to być smalec, ale jak ktoś nie lubi, można go bez szkody dla potrawy zastąpić olejem) obsmażamy zraziki najpierw z jednej...

... a następnie z drugiej strony.


Obsmażone zraziki przekładamy do wrzącej wody z przyprawami, na patelnię wsypujemy pokrojone dość grubo cebule i podsmażamy, pod koniec oprószając mąką i mieszając, aż otoczy kawałki cebuli.

Cebulę wrzucamy do garnka, całość solimy i wszystko razem dusimy do miękkości mięsa (w zależności od jakości wołowiny oraz grubości i wielkości plastrów może to trwać półtorej - dwie godziny, a nawet dłużej).

Smacznego!


wtorek, 17 września 2013, basiek70
Tagi: wołowina
zraziki wołowe wołowina

Polecane wpisy

  • Delikatna jajecznica

    Lubię jajecznicę, ale delikatną, rozpływającą się w ustach, a nie wysuszoną na wiór, albo z glutami z nieściętego białka. Dlatego polecam wszystkim, którzy mają

  • tatar

    U-wiel-biam! I nie tylko ja :) W związku z czym robię. Warto to danie przygotować samemu, jak się je lubi - mamy wówczas pewność jego świeżości, co przy surowym

  • solanka

    weekend jest, więc... ....bardzo rozgrzewa no i dobra na kaca - tradycyjna zupa rosyjska pokrótce składniki: wołowina bulion - ok pół litra szynka w słupki, par

  • Kebab Koobideh

    Ten rodzaj kebabu przygotowuje się zazwyczaj z mielonego mięsa jagnięcego, wołowego lub z mieszanki obu tych mięs. To najpopularniejszy kebab na ulicach Iranu.

  • Ali Nazik, czyli mielona wołowina na pieczonym bakłażanie po turecku

    Ali Nazik to danie pochodzące z prowincji Gaziantep w Turcji. Jeśli ciekawi Was, co oznacza jego nazwa, to musicie sobie wybrać jedna z następujących historii (

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: wiedzmin__nl, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/09/17 18:18:53
o, kiedy Wiedźma nie widzi...
muszę ze 3 zrazy pochwycić...
naprawdę muszę, muszę, muszę!!!
bo mam już pusty brzuszek...:)))
-
Gość: Emeryt, *.197.88.97.edial.pl
2013/09/19 12:19:00
Wiedżminie drogi z bardzo długim mieczem! Zamiast się tu podniecać, umów się z Kasią. Bo z KASIĄ CI SIĘ UPIECZE.
-
Gość: Emeryt, *.197.88.97.edial.pl
2013/09/19 15:45:54
...a jak już z Kasią upieczesz, to zerwij jej fartuszek.
w tych sprawach dobrze robi nie pełny- a pusty brzuszek:-))))
-
Gość: wiedzmin__nl, *.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2013/09/19 23:03:42
Emerycie drogi, z emeryturką małą...
pełny brzuszek wiedźmina jest jego chwałą...:)))
i nie chodzi o otyłość, ta niezdrowa jest przecie...
ale 'kaloryferki' są trendy i o tym Emerycie już wiecie...:)))
do zajęć z Kasią na pomoc nie wołam kolegów...
wszak jestem wiedką nie jakimś lebiegą....:DDD
-
2013/09/22 12:07:14
Zraziki... to jest coś, co i my lubimy ;-)
-
Gość: wiedzmin__nl, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/09/24 20:14:25
tedy Asani do stoła prosimy...:)))
-
Gość: Kaedwen, *.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2013/09/25 21:50:55
Kupiłem mojej żonie wszystkie składniki aby zrobiła własnie to co na blogu, jestem tak leniwy że nawet nie musiałem wychodzić z domy i frisco.pl mi przywiozło. Zamówiłem też piwo więc w oczekiwaniu na przysmak sączę.
-
Gość: wiedzmin__nl, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/10/12 13:27:06
pewna Wiedźma z miasta Wiedźminowa...
nakarmić głodnego zawsze była gotowa...
poczęstowała jednym zrazem...
z musztardowym wyrazem...
i postanowiła przestać leniuchów sponsorować...:( :)))
-
2013/10/21 19:20:57
Też ostatnio robiłam zrazy z cebulką, te na peno sa równie pyszne :) Pozdrawiam
-
2013/12/18 14:08:25
Aaaa! Super mój mężulek się ucieszy:) dzięki za przepis!
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl