Kulinarnie - z WiedĽmami. Bo wiedĽmy przecież nie tylko napary magiczne gotuj±!
Blog > Komentarze do wpisu

kapusta faszerowana, czyli goł±bki

Jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni, pyszne i efektowne. I chociaż wymaga sporo pracy, warto je wykonać. Ja robię zawsze więcej goł±bków, wła¶nie ze względu na ich pracochłonno¶ć - czę¶ć mrożę i mam na kolejne obiady.



Składniki (na ok. 30 goł±bków):
  • 2 główki białej kapusty (wybieramy duż±, ale z luĽno ułożonymi li¶ćmi, czyli jak najlżejsz±)
  • 1,5 kg mięsa (ja zazwyczaj używam łopatki wieprzowej)
  • 6 jajek
  • 2 bardzo duże cebule
  • 3/4 filiżanki kaszy manny
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • koncentrat pomidorowy
  • koperek

Mięso zmielić, cebulę pokroić w do¶ć drobn± kostkę i zeszklić na dwóch łyżkach oleju. Do mięsa wbić jaja, dodać kaszę i 3/4 zeszklonej cebuli, przyprawić sol± i pieprzem.

Wszystko wyrobić dokładnie na gładk± masę.

Z kapusty wykroić gł±b, włożyć j± do garnka, zalać gor±c± wod±, przykryć i gotować na małym ogniu.


Po kilku minutach zdj±ć 2-3 wierzchnie li¶cie, po chwili kolejny (dzięki wykrojeniu gł±ba li¶cie łatwo oddzielić od główki za pomoc± drewnianych szpatułek); z jednej główki udaje się zdj±ć zazwyczaj do dwudziestu li¶ci. Nie wylewać wody, pozostałej z obgotowywania kapusty.

Z li¶ci należy skroić zgrubiały nerw (od zewnętrznej strony), tak, żeby została tylko cienka warstwa, taka jak grubo¶ć li¶cia.

Na li¶ć (od wewnętrznej strony) nakładać porcję mięsa i zawijać goł±bka (podwijaj±c do wewn±trz boczne brzegi li¶cia). Je¶li li¶ć jest pęknięty, można "dosztukować" fragmentem innego.

Dno dużego garnka wyłożyć pozostałymi li¶ćmi, po czym układać warstwami goł±bki, ¶ci¶le jeden obok drugiego.

Na suchej patelni skarmelizować 2 łyżki cukru.

Do karmelu wlać szklankę wody, pozostałej z obgotowywania kapusty i rozpu¶cić w niej karmel. Zawarto¶ć patelni wlać do reszty wody, dodać pozostał± 1/4 zeszklonej cebuli, doprawić sol± i pieprzem, zagotować i wlać do garnka z ułożonymi goł±bkami. Gotować na małym ogniu ok. godziny, pod koniec dodaj±c pokrojony koperek.

Niektórzy lubi± goł±bki wła¶nie takie - w kapu¶cianym rosołku z karmelem i koperkiem. I słusznie, bo s± pyszne!

Ale goł±bki s± równie smaczne w sosie pomidorowym. Wystarczy pod koniec gotowania dodać do garnka koncentratu pomidorowego, rozprowadzonego kilkoma łyżkami wywaru i pogotować jeszcze kilka minut.

Takie goł±bki s± również pyszne!

SMACZNEGO!




niedziela, 26 sierpnia 2012, basiek70
kapusta faszerowana, czyli goł±bki
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2012/08/26 21:40:10
Basiu z nieba mi spadła¶:) Poproszę cały garnek takich goł±bków, najlepiej na jutro;):)
-
2012/08/27 16:23:01
Hmmmmm, a przyjedziesz po nie? :)
-
2012/08/27 17:21:04
Za rok, czemu nie:)
-
2012/08/27 23:34:19
Zapraszam więc :)
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl