Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa cebulowa

Tak mnie ostatnio naszło na zupę cebulową, którą kiedyś jadłem w pewnej knajpie. Chodziła za mną i chodziła. Aż przyszedł deszczowy i chłodny dzień (na taki dzień w Holandii nie trzeba specjalnie długo czekać) i wreszcie się za nią wziąłem. Jest banalnie prosta.

Przepis na posiłek dla około 3-4 osób

4-5 dużych cebul cukrowych (słodka odmiana cebuli, tutaj znalazłem bez problemu) pokrojonych w piórka podsmażamy na oleju (lub maśle, jak kto woli, jak mieszam pół na pół) tak długo aż zbrązowieje. Trochę solimy w połowie smażenia i pod koniec wrzucamy czosnek (2-3 ząbki) przekrojony na 4 części. Radzę smażyć cebulę w garnku, w którym będzie zupa, mniej pracy z myciem potem. Ważne, aby stać przy cebuli i cały czas mieszać, aby nam się równo brązowiła. 

Pod koniec smażenia opruszamy cebulę 2 łyżkami mąki i intensywnie mieszamy, aby się grudki nie porobiły.

W drugim garnku podgrzewamy bulion. Jeśli ktoś ma własnej roboty to fantastycznie, jak nie to z kostki. Jakieś 1,5 litra tego bulionu potrzebujemy. Wlewamy połowę bulionu do cebuli i mieszamy, potem

Jak cebula będzie brązowa a bulion będzie się gotował to przelewamy powoli bulion do tej cebuli. Niech się minutkę razem pogotuje, potem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ja dodałem jeszcze kieliszek białego, wytrawnego wina. Alkohol w gorączce wyparował a smak się pięknie wzbogacił.

Na koniec przygotowałem grzanki (nie wyrzucam kromek chleba, kroję je w kostkę i rumienię na patelni, potem w pojemnik i są do zupy jak znalazł), wrzuciłem do zupy tak samo jak starty żółty ser, który się pięknie rozpuścił.


Niebo w gębie jak dla mnie :)
poniedziałek, 18 czerwca 2012, barti84
Zupa cebulowa cebulowa obiad zupa

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2012/06/18 11:48:31
po francusku :) ciekawi mnie smak
-
2012/06/18 18:45:08
baaaardzo lubie :)
-
2012/06/18 20:28:59
...taką zupę lubię :)
-
2012/06/19 11:16:46
Przepis dobry. Ja dodaję jeszcze kilka gałązek świeżego tymianku i liść laurowy.
-
2012/06/20 18:43:06
O kurcze - facet ma blog o gotowaniu. :) Pozdrawiam
-
2012/06/22 17:17:33
Nie sam facet ma bloga, tylko się facet dołączył do kobietek :))
-
Gość: lolka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/22 11:43:48
wyszła troszkę inaczej ale tez pyszna :) moja była bardziej jasna
-
2012/09/07 07:47:35
ja zwykle też grzanki robię w postaci zrumienionych kostek, ale tym razem robiłam je z kromek bagietki, w dodatku zapiekanych razem z zupą w piekarniku. też dobre :)
-
Gość: Asdfgre, *.olsztyn.vectranet.pl
2012/09/22 14:14:37
Ser nie może się rozpuścić, co najwyżej roztopić. Proszę wrócić do podstawówki, bo tam uczą różnic między rozpuścić, a roztopić.
-
Gość: , *.warszawa.vectranet.pl
2012/09/22 14:40:23
Zupa super, cebulę dusiłem na maśle, bulion z rosołu na niedzielę :-)) i kieliszek wina koniecznie - ja dodałem półsłodkie - generalnie super - tylko mało :-))) Dziękuje za przepis.
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl