Kulinarnie - z WiedĽmami. Bo wiedĽmy przecież nie tylko napary magiczne gotuj±!
Blog > Komentarze do wpisu

Placki marchewkowe z sosem jogurtowo-miętowym

Przepis banalnie prosty, szybki i tani. Podane składniki na porcję dla 1 osoby (to co widać na zdjęciu).

Placki:
2 duże marchewki
1 jajko
trochę m±ki
natka pietruszki
kolendra
szczypiorek
pestki dyni
sól
pieprz

Marchewki zetrzeć na najmniejszych oczkach, dodać posiekane zioła, jajko, pestki dyni, sól i pieprz i dodać trochę m±ki, aby się ładnie kleiło. Uformować ręk± placki i smażyć na rozgrzanej oliwie.

Tutaj można pu¶cić wodzę fantazji i dodać co się lubi, np. chili, rozmaryn, zetrzeć pietruszkę, seler, ziemniaki...

Sos:
jogurt naturalny
majonez
mięta
sól

Miętę rozgnie¶ć w moĽdzierzu (zrobiłem to w miseczce kopystk±), dodać jogurt, trochę majonezu, żeby zagę¶cić, sól.

I to wszystko :)

Jako, że na ogrodzie u mnie sałaty pod dostatkiem, to zjadłem te placki z sałat±, do której ¶wietnie pasuje ten sos miętowy.


sobota, 23 czerwca 2012, barti84
Placki marchewkowe z sosem jogurtowo-miętowym bezmięsne jogurt sos placki mięta marchew

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2012/06/23 20:35:19
Jakie fajne placuszki ;) smaczne i lekkie, idealne na lato ;D
-
2012/06/27 16:03:36
Wygl±daj± apetycznie, a powiem że nie na każdym blogu kulinarnym autor potrafi zachęcić do jedzenia :) Pozdrawiam :)
-
2012/07/04 11:47:23
lubię wszelkie takie wariacje placuszkowe - marchewka, cukinia, ziemniak.. na slodko, czy słono, rewelacja :)
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl