Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
Blog > Komentarze do wpisu

tatar

U-wiel-biam! I nie tylko ja :) W związku z czym robię. Warto to danie przygotować samemu, jak się je lubi - mamy wówczas pewność jego świeżości, co przy surowym mięsie i surowych jajkach jest bardzo ważne.
 


Składniki:

  • 0,5 kg świeżego mięsa wołowego, najlepiej z udźca
  • 2 cebule
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki oleju
  • sól, pieprz, przyprawa maggi
  • ogórek konserwowy
  • sałata (niekoniecznie - do podania można wykorzystać)

Cebulkę kroimy w drobniutką kostkę.

Mięso drobno mielimy, dodajemy do cebuli. Jajka dokładnie myjemy w ciepłej wodzie, rozbijamy, żółtka dodajemy do masy. Następnie dodajemy musztardę i olej.  

Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami (dosłownie!) maggi i wyrabiamy masę. Ogórka konserwowego kroimy w kostkę i podajemy obok mięsnej masy.
Ja podałam tatara uformowanego w dużego befsztyka, z ogórkiem w zagłębieniu, a całość była na liściu sałaty. Ponieważ osoby jedzące tatara uwielbiają, prezentowana porcja ma 200g - oczywiście można zrobić mniejsze.

 Smacznego!


czwartek, 10 maja 2012, basiek70
tatar tatar wołowina

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2012/05/10 21:46:06
Kurcze, no nie wyglada apetycznie niestety...
-
Gość: tatar, *.lublin.mm.pl
2012/05/14 17:50:23
tatar nie musi wyglądać- on ma smakować, a taki który wygląda przeważnie to chemiczna llipa
-
2012/05/16 23:23:23
Zapewniam, że smakował tak, że jeszcze dziś, patrząc na zdjęcie, mam ślinotok :)
-
2012/05/17 15:37:48
Dokładnie. Własny tatar najlepszy :-)
-
2012/05/23 00:14:12
tatara kocham!
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl