Kulinarnie - z WiedĽmami. Bo wiedĽmy przecież nie tylko napary magiczne gotuj±!
Blog > Komentarze do wpisu

bułki z twarogiem (na drożdżach)

waga kolanu dokopała, czyli poszłam na dietę. montignac rz±dzi, a więc przepisy wrzucane przeze mnie mog± być monotematyczne ;) mog±, jednak nie musz±, gdyż czasem jeszcze karmię resztę rodziny i znajomych (z rzadka, ale!) też ;)

w rozpisce od monti-dietetyczki mam bułki twarogowe, w ramach węglowodanowych ¶niadań. całkiem smaczne, ale jako¶ ni czorta nie mogę się przemóc do ręcznego ich ugniatania (a malaksera ci±gle jeszcze brak ;)). postanowiłam sprawdzić, jak by wyszły, gdyby zamiast proszku do pieczenia dać drożdży..? i wyrobić je w maszynie..? a wyszły - wła¶nie tak :)

bułki z twarogiem

składniki, w wersji drożdżowej (w kolejno¶ci wrzucania do maszyny):

  • 1/3 szklanki chudego mleka (max 1.5%)
  • 2 białka kurzego jaja
  • 1/2 łyżeczki soli (można też inne przyprawy, papryka rewelacyjnie się komponuje)
  • 250g chudego twarogu (max 1.5%)
  • 250g m±ki pszennej pełnoziarnistej
  • 4g drożdży suszonych
  • łyżka mleka do posmarowania bułek + sól grubsza do posypania

przygotowanie:

twaróg rozetrzeć widelcem na drobne (albo zmielić, ale jak kto¶ nie chce - nie trzeba, będ± takie "grubsze w zębach" ;)). składniki wrzucić do maszyny w kolejno¶ci podanej wyżej, uruchomić program DOUGH (wyrabianie ciasta). jak maszyna kwiknie, że już, że gotowe - wyj±ć wyro¶nięte ciasto na posypany m±k± blat, wyrobić jeszcze raz, odgazować kilka razy - i urywaj±c kawałki ciasta formować niewielkie bułki. bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem, i obsypać grub± sol±.

bułki z twarogiem

piec w nagrzanym do 180-190 stopni piekarniku przez około 15-20 minut (pierwsze 10 minut z termoobiegiem, potem już bez) - aż się lekko zezłoc±, i zaczn± pachnieć :)

bułki z twarogiem

z powyższych proporcji wyszło mi 9 bułek ¶rednicy około 8-10 cm

pi±tek, 04 maja 2012, kakunia.k
bułki z twarogiem (na drożdżach) twaróg drożdże monti bułki
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2012/05/05 09:59:43
fajne te Twoje bułeczki!
-
2012/05/05 12:47:18
super bułki, wygl±daj± jak p±czki :)
-
2012/05/06 20:26:40
w temacie bułek dopiszę, że całkiem fajnie ¶wieżo¶ć trzymaj±, w pojemniku na pieczywo spokojnie cztery dni mog± spędzić i s± smaczne cały czas :) (dłużej nie próbowałam, bo znikały zawsze ;))
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl