Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
Blog > Komentarze do wpisu

karczek w kapuście ze śliwkami i jabłkami

niedawno przeczytałam, że znajoma zrobiła na obiad karczek w kapuście, ze śliwkami. zabrzmiało tak apetycznie, że po prostu MUSIAŁAM to zrobić, i poprosiłam Tunię o przepis :) podzieliła się, zrobiłam - i od tamtej pory Młoda moja, uprzednio średnio chętna do jedzenia mięsa przez ostatni rok z hakiem, zaczęła jeść mięsko. ba, nie tylko jeść - upomina się wręcz o nie przy przygotowaniu obiadu :)

ku pamięci więc - karczek w kapuście ze śliwkami i jabłkami

karczek z kapustą

składniki:

  • karczek - dorodne plastry, sztuk u mnie cztery - około 500g
  • śliwki suszone - ze 12-16 sztuk (po 3-4 na kotlet)
  • kapusta kiszona - 400g (po odciśnięciu soku, z sokiem miałam trochę ponad 500g)
  • 4 średnie jabłka
  • 2 większe cebule
  • czosnek - albo ząbki, albo suszony w plasterkach
  • tłuszcz do smażenia - gęsi smalec najlepszy, ale z dobrą margaryną też się da :)
  • majeranek suszony,
  • sól, pieprz

przygotowanie:

kotlety z karczku rozbić, posolić, i wstawić na noc do lodówki - niech się przegryzie :) następnie na rozłożone plastry mięsa położyć śliwki i czosnek w plastrach - i zwinąć, jak zrazy.

karczek z kapustą

można spiąć wykałaczkami, a można zawiązać nitką, jak kto woli (z wykałaczkami jest mniej roboty ;))

karczek z kapustą  

 - obsmażyć na patelni, i przełożyć do naczynia do zapiekania (brytfanna, głęboka patelnia, naczynie żaroodporne - co kto ma i woli).

karczek z kapustą

na wytopionym z karczku tłuszczu podsmażyć kapustę, po czym przełożyć do naczynia z mięsem, na wierzch. cebulę poszatkować w wiórki, i albo zeszklić i dać na wierzch, albo surową wrzucić (ja szkliłam, wyszło bardzo dobrze). na to położyć jabłka obrane i pokrojone w cienkie plastry jabłka.

karczek z kapustą 

całość obsypać intensywnie majerankiem,

 karczek z kapustą

pod kapustę wcisnąć tłuszcz jeszcze, i wstawić przykryte do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. piec co najmniej godzinę pod przykryciem, i potem jeszcze kolejne pół bez. im dłużej siedzi w piekarniku tym mięso bardziej rozpływa się w ustach :)

karczek z kapustą

czwartek, 23 lutego 2012, kakunia.k
karczek w kapuście ze śliwkami i jabłkami karczek kapusta kiszona śliwki obiad

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2012/02/23 16:05:34
Bardzo apetycznie to mięsko wygląda :-)
-
2012/02/23 20:46:01
a smakuje jeszcze lepiej :)
byłam zaskoczona połączeniem kapusty, śliwek i jabłka z karczkiem i majerankiem. a kapusta, której wyszło sporo całkiem, po wyjedzeniu mięsa była dla mnie dodatkiem do obiadu następnego dnia :)
-
2012/02/24 13:56:30
Łał! Wygląda fantastycznie! Oj muszę zrobić :-)
-
2012/02/24 20:59:15
Ślinotok!
-
2012/02/27 16:36:37
Jabłka duszone na maśle z majerankiem znam i bardzo lubię. To wszystko też wygląda ciekawie i chyba sprawdzę w weekend. Ten gęsi smalec mnie tylko zastanawia, skąd go wziąć...;)
-
2012/02/27 16:53:48
Najlepiej wytopić z gęsi bezpośrednio :-)

A jak się nie ma gęsi czy to chęci na gęś to dobra margaryna (kostka cała) daje radę :-)
-
2012/02/28 13:18:27
Ja bym jednak zastępowała smalec gęsi smalcem wieprzowym - co też zamierzam uczynić wkrótce i zdam relację, jaki efekt wyszedł.
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl