Kulinarnie - z WiedĽmami. Bo wiedĽmy przecież nie tylko napary magiczne gotuj±!
Blog > Komentarze do wpisu

faworki, czyli karnawałowy smakołyk

Czas karnawału to okres, kiedy faworki, zwane gdzieniegdzie chrustem, najlepiej smakuj±. A tuż przed tłustym czwartkiem i ostatkami smakuj± szczególnie.

Przepis, sprawdzony od pokoleń w mojej rodzinie, znajdziecie TUTAJ. Chociaż, zdaniem jej członków, prawdziwe faworki należy smażyć na smalcu. No ok. Należy. Odpowiednio cienkie faworki, nie zepsute ¶mietan± czy proszkiem do pieczenia (brrrrrr), smażone na ¶wieżym smalcu będ± absolutnie tradycyjne, te smażone na oleju (do głębokiego smażenia przeznaczonym, czyli rzepakowym) będ± z małym wyłomem w tradycyjno¶ci, acz równie pyszne.

Smacznego!



To dorzucę jeszcze ostatkow± fotkę :)


wtorek, 14 lutego 2012, basiek70
faworki, czyli karnawałowy smakołyk tłusty czwartek chrust Ostatki karnawał faworki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2012/02/16 08:48:33
wygl±daj± bardzo smacznie!
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl