Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
Blog > Komentarze do wpisu

Łosoś smażony

Danie bardzo proste i bardzo pyszne, szybkie w przygotowaniu i efektowne. Wymaga niewielu składników i niewielkich umiejętności kulinarnych.

Składniki:
  • wypatroszony łosoś lub dzwonka z łososia
  • pieprz cytrynowy (moje odkrycie kulinarne ostatnich tygodni, niezastąpione do ryb właśnie)
  • sól
  • mąka
  • olej rzepakowy do smażenia
Jeśli mamy tuszkę to kroimy ją w dzwonka, jeśli gotowe dzwonka, ten etap pomijamy. Każde dzwonko z obu stron posypujemy sola i pieprzem cytrynowym.



Następnie każde dzwonko panierujemy z obu stron w mące i kładziemy na patelnię na rozgrzany olej.



Jak się zezłocą, przewracamy na drugą stronę.



Gdy zezłocą się z drugiej strony, zdejmujemy z patelni i zjadamy ze smakiem, uważając, aby się nie poparzyć (to ważne, bo pachnie tak smakowicie, że człowiek nie jest w stanie poczekać aż przestygnie) :)



Smacznego!


niedziela, 01 stycznia 2012, basiek70
Łosoś smażony ryba smażona łosoś pieprz cytrynowy

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl