Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
Blog > Komentarze do wpisu

kremowa zupa cebulowa

zupa cebulowa chodziła za mną od dawna. co jakiś czas trafiałam na przepis jakiś, ale żaden do mnie nie przemówił. żaden - aż do chwili, kiedy znalazłam TEN właśnie. w każdej zupie czegoś mi brakowało, a w tej - niczego. więc - jest. przed wami - pyszna, gęsta zupa cebulowa.

składniki, w mojej wersji:

  • ok 50dag cebuli (po obraniu wyjdzie mniej)
  • ok 8dag masła
  • 1.5 litra rosołu drobiowego
  • ok 25dag chleba (w oryginale razowy, ja dałam własny drożdżowy z mąki pszennej ty 650 z otrębami, i wyszło ok)
  • ok 2dag masła podsmażenia chleba
  • sól
  • pieprz
  • imbir
  • gałka muszkatałowa

cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na roztopione na patelni masło, i zeszklić.

 zupa cebulowa

nie podsmażać, tylko zeszklić, na małym ogniu. chleb pokroić w drobną kostkę, wrzucić do naczynia docelowego razem z masłem dla niego przeznaczonym, i podsmażyć również. jak już chleb się leciutko zrumieni, a cebula zeszkli - przełożyć cebulę do chleba, i zalać wszystko rosołem. następnie - rozgotować wszystko - ja gotowałam ok 30-40 minut na niewielkim ogniu, ot, tak sobie "pyrkało". po ugotowaniu doprawić do smaku solą i pieprzem, oraz dodać imbir i gałkę - wg uznania. ja imbiru dałam pół płaskiej łyżeczki, i tyle samo (albo ciut mniej) gałki muszkatałowej.

po ugotowaniu albo zblendować blenderem na gładko, albo przetrzeć przez sitko, albo zostawić jak jest. w mojej wersji - bez niczego, czyli jak jest, po ugotowaniu.

 zupa cebulowa

smacznego!

środa, 28 grudnia 2011, kakunia.k
Tagi: zupa cebula
kremowa zupa cebulowa zupa cebula

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2011/12/29 10:49:25
wspaniała. jadłam jeszcze z brandy i z serem plesniowym, za kazdym razem byla przepyszna. francuzi wiedza co dobre ;)
-
Gość: katiek, *.dynamic.chello.pl
2011/12/29 16:10:48
Przepis znam z małą modyfikacją-rosół powinien być wołowy, mocny i wołowy, chleb najprawdziwszy razowiec i do tego sporo tymianku. Zupa jest obłędna-syci, rozgrzewa i nie można jej nazwać drogą ;)
-
2011/12/30 20:17:07
Vanilla.Ana - z serem pleśniowym..? muszę spróbować!

Katiek - w przepisie, na którym się wzorowałam, tak właśnie jest, no, nie licząc tymianku :) ale nie miałam rosołu wołowego, nie gotuję go w ogóle, natomiast drobiowy i owszem. podobnie z chlebem: akurat miałam jaki miałam, to zużyłam co było :)
i definitywnie - zupa nie jest droga! :)
-
2012/01/02 00:09:28
Ja mam chyba prostszy przepis... Piszę nie z myślą kontrowania podanego tu przepisu, bardzo smakowitego, ale z myślą o osobach, które nie mogą wielu przypraw ze względu na alergie lub problemy trawienne....
Cebulę dusimy na masełku do miękkości... potem miksujemy (w przystawce do koktajli na przykład lub tej z dużym nożem) i wlewamy do rosołu....
Mam też podobny pomysł na zupę porową BEZ SERA TOPIONEGO, bo teraz jest dużo osób z alergią na mleko - pora dusimy na maśle (margaryna bezmleczna) i miksujemy, dolewamy do rosołu i zagotowujemy. Świentnie jest kiedy wcześniej w rosole wygotujemy przez 25 minut małe kuleczki z mięsa mielonego... podaję zawsze z oddzielnie ugotowanymi ziemniaczkami...
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl