Kulinarnie - z WiedĽmami. Bo wiedĽmy przecież nie tylko napary magiczne gotuj±!
Blog > Komentarze do wpisu

paszteciki z ciasta francuskiego w wersji wytrawnej

w podwójnej wersji: z past± twarogowo-tuńczykow±, oraz z mięsem mielonym

potrzebne:

  • ciasto francuskie gotowe, 2 rolki

pasta twarogowa - składniki - wg tego, jak robiłam ja, czyli z zasobów lodówkowych ;)

  • 1 kostka (250g) chudego twarogu
  • 1 mały kubek ¶mietany 18%
  • pęczek szczypiorku
  • 1 duży z±bek czosnku
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • ketchup pikantny - wg uznania
  • sól, pieprz

przygotowanie: utrzeć twaróg z tuńczykiem na względnie gładk± masę, dodać do masy ze 2-3 łyżki ¶mietany, i tyleż samo keczupu, oraz przeci¶nięty przez praskę czosnek. szczypiorek posiekać na małe kawałki, i również wmieszać w masę. doprawić do smaku wg uznania.

podsmażone mięso mielone - składniki:

  • ok 30dag mielonej łopatki
  • 1 ¶rednia cebulka
  • 5 większych pieczarek
  • tłuszcz do posmarowania patelni
  • pieprz
  • sól
  • papryka słodka mielona

przygotowanie:

rozgrzać patelnię, posmarować j± tłuszczem, zeszklić cebulkę drobno pokrojon±. pokroić równie drobno pieczarki, dorzucić do cebulki, poddusić chwilę pod przykryciem. po 2-3 minutach duszenia dorzucić mięso mielone, posypać papryk± (ok 1/2 łyżeczki) i podsmażać, mieszaj±c co jaki¶ czas - z 10-15 minut, na wolnym ogniu. doprawić do smaku wg uznania.

przygotowanie potrawy docelowej ;)

pokroić ciasto na prostok±ty (kwadraty? jak komu wyjdzie, ja standardow± rolkę kroję na 12 kawałków, 3*4)

położyć po odrobinie farszu na ¶rodku kawałka ciasta, brzegi sklejać w "kopertę"

piec w nagrzanym do 200-210 stopni piekarniku, przez około 8-10 minut, bez termoobiegu

paszteciki

na zdjęciu z farszem tuńczykowo-twarogowym. (te z mięsem znikły zanim dorwałam się do aparatu)

¶wietnie "wchodz±" razem z wytrawnym czerwonym winem :)

¶roda, 08 czerwca 2011, kakunia.k
paszteciki z ciasta francuskiego w wersji wytrawnej mięso mielone przek±ski paszteciki pasta twarogowa

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2011/06/08 16:00:20
skoro z mieskiem wyszly, to ja porywam takie twarogowe:) musza byc pycha:)
-
2011/06/08 19:50:14
proszę się częstować /wysuwa rękę z talerzem/

:))
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl