Kulinarnie - z WiedĽmami. Bo wiedĽmy przecież nie tylko napary magiczne gotuj±!
Blog > Komentarze do wpisu

karczek grillowany z dodatkami

w ramach wspomnienia grillowania z Knorrem - dzi¶ w roli głównej tytułowy karczek: potrawa banalna, chyba każdy wie, jak j± przygotować. wła¶nie: chyba ;)

miał być grill, w plenerze, nad wod±. jednak pogoda postanowiła inaczej - więc cóż zrobić..? uruchomiłam grilla w piekarniku. jasne, to nie ten sam efekt. ale - skoro mięso jest, ¶wieże, chętni na nie też..?

zrobiłam, a co tam :) w towarzystwie sałatki i kuskusu mięso smakowało rewelacyjnie!

karczek, kuskus, sałatka

składniki:

przygotowanie:

pokroić karczek w plastry, lekko rozbić, włożyć do głębszego naczynia, i zalać przygotowan± marynat± (3 łyżki stołowe naturalnej marynaty do mięs, 3 łyżki oleju, 3 łyżki octu balsamicznego) - odstawić na pół godziny około (może być dłużej, ale nie musi!)

rozgrzać piekarnik do temperatury 140 stopni, karczek położyć na ruszcie (wyłożonym foli±, żeby nie kapało ;)) - i grillować, bez termoobiegu, z użyciem górnej grzałki. 

karczek

po 15-20 minutach karczek obrócić na drug± stronę, i niech się dalej grilluje w najlepsze. kiedy będzie gotowy? aa, to najlepiej nasz nos powie ;) mnie to zajęło ok 40 minut.

w tak zwanym międzyczasie przygotowujemy kuskus i sałatkę.

kuskus - wsypujemy do miski, posypujemy szczytp± soli, i dodajemy odrobinę utłuczonych w moĽdzierzu (lub zmielonych) ziół prowansalskich. zalewamy wrz±tkiem ok 1cm powyżej powierzchni kaszy w misce, i przykrywamy talerzykiem, na około 5-8 minut, żeby kuskus odpowiednio nasi±kn±ł wod± i przeszedł przyprawami. przed podanem mieszamy łyżk± :)

kuskus

sałatka - sałatę szarpiemy na kawałki, ser typu feta kroimy w kostkę (lub kupujemy już pokrojony) i wrzucamy do miski, w której już czeka sałata. cało¶ć polewamy przygotowanym sosem (wg instrukcji na opakowaniu - 3 łyżki wody oraz 3 łyżki oleju wymieszać z zawarto¶ci± opakowania) około kwadransa przed podaniem sałatki do jedzenia.

sałatka

jemy ze smakiem, i delektujemy się towarzystwem ;)

sobota, 25 czerwca 2011, kakunia.k
karczek grillowany z dodatkami karczek akcja grill! dodatki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2011/06/27 21:45:44
fajne to, muszę spróbować!
(tym bardziej, że żaden grillowany karczek w moim towarzystwie nie może czuć się bezpiecznie ;)
-
2011/06/27 22:03:16
dla mięsożercy to wiesz, jak znalazł :)))
-
2011/06/29 21:47:34
pychota!
choć oczywi¶cie tez musiałam wprowadzić drobne poprawki (np skrócić czas do pół godziny oraz zmniejszyć moc piekarnika, bo mój grill bywa agresywny, i jednak dać termoobieg - nie zaszkodził, a wręcz pomógł)
-
2011/06/29 22:03:45
ale wyszło i to się liczy :))))
-
Go¶ć: kolo, *.leaseweb.com
2014/05/19 17:55:09
ja wole ten zolty kuskus do tego dania :) ale bialy proponuje do kielbaski z grilla w marynacie miodowej np, miod najlepszy jakis taki wiejski, kielbaska moze byc kania, sa ok w polaczeniu:)
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl