Kulinarnie - z WiedĽmami. Bo wiedĽmy przecież nie tylko napary magiczne gotuj±!
Blog > Komentarze do wpisu

chleb mieszany na zakwasie

zakwas zrobiłam już jaki¶ czas temu. Potem zaczęłam próbować różne przepisy chlebowe. Ten poniżej zamieszczony wszedł do mojego stałego repertuaru ¶niadaniowego :)

/znaleziony u Doroty/

Składniki:

  • 150 g zakwasu żytniego
  • 300 g letniej wody
  • 400 g m±ki pszennej chlebowej (ja daję typ 650, oraz 1/4 porcji zastępuję m±k± pszenn± razow±)
  • 100 g m±ki żytniej jasnej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży ¶wieżych

 przygotowanie:

z racji posiadania maszyny wybieram prost± opcję: wrzucam wszystkie składniki, wł±czam program "dough" (samo wyrabianie ciasta), po skończonym programie ciasto chlebowe mieszam łyżk± jeszcze raz czy dwa, przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami formy, i wstawiam do minimalnie podgrzanego piekarnika do wyro¶nięcia. jak chleb podwoi objęto¶ć - zwiększam temperaturę do 200 stopni (przez pierwszy kwadrans) a potem zmniejszam, do 180 (następne pół godziny). gdy po mieszkaniu roznosi się zapach chleba to ja już wiem, że mój jest gotowy.

wyci±gam z formy, studzę na kratce (ok, na ruszcie z piekarnika :D) i zjadam.

chleb wiejski

¶roda, 09 marca 2011, kakunia.k
chleb mieszany na zakwasie ¶niadania chleb otręby zakwas

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2011/03/09 22:49:28
jaki pyszny chlebus:)
-
2011/03/10 07:03:21
pyszny jest taki ¶niadaniowy repertuar.
-
2011/03/20 22:26:53
pychotka,,,,,ja korzystam z przepisów z eporadniki.eu pozdrufka
-
2011/03/21 15:51:02
Też ostatnio szaleję z zakwasem :) Nie wyobrażam sobie życia bez pieczenia chleba!
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl