Kulinarnie - z WiedĽmami. Bo wiedĽmy przecież nie tylko napary magiczne gotuj±!
Blog > Komentarze do wpisu

miodownik

ciasto:
3 szk.m±ki
1/2 kostki masła ro¶lin./margaryny kasi
1 łyżeczka sody
1 szkl. cukru
łyżka miodu
2 jajka
ZAGNIE¦Ć
jak bardzo gęste to można dodac łyżkę lub dwie kwasnej ¶mietany
i jak lubisz to kilka kropel olejku migdałowego
Podzielić na 3 równe czę¶ci
rozłożyć na blachę, piec w temp. 160 st. - termoobieg, krótko bo to cienkie ciasta /kilkana¶cie minut/

masa/krem
0,5 litra mleka
5 łyżek kaszy mannej
kostka prawdziwego masła
0,5-3/4 szkl.cukru
mleko zagotować z kasza mann±, krótko, żeby się nie przypaliła, będzie bardzo gęsta
masło utrzeć z cukrem, potem powoli dodawać kaszę mann±, najlepiej rozcierać okr±gł± drewnian± łyżk± bo mikser może nie dać rady /zależy jaki masz/

polewa:
0,5 kostki margaryny Kasi
1 łyżka zimnej wody
4 łyżki cukru
1 łyżka prawdziwego kakao /z wiatrakiem/
margarynę rozpu¶cić, potem dodać składniki i wymieszać aż się rozpuszcz± - nie gotować ze składnikami, rozpuszczać je po zdjęciu margaryny z ognia
polewać na ciasto jak trochę przestygnie

ciasto jest super, może długo leżeć, najlepsze jest na drugi dzień
masa ma smak niesamowity, lepsza jest od kremu budyniowego
POLECAM

- ukradzione Joasik :)

czwartek, 18 marca 2010, kakunia.k
miodownik słodkie desery miodownik ciasto wiedĽmosłodkie

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl