Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
Blog > Komentarze do wpisu

kwadransowy sernik gotowany

Kwadransowy - bo tyle trwa jego zrobienie :)
Potrzebujemy:
1 kg sera białego (wiaderkowy w sam raz)
szklankę cukru
250 g margaryny lub masła
cukier waniliowy
4 jajka
pół szklanki mleka
duży budyń waniliowy
bakalie wg uznania ( polecam rodzynki i skórkę pomarańczową)
herbatniki

Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z serem, z białek ubijamy pianę.
Stawiamy garnek na palniku. W garnku rozpuszczamy tłuszcz. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy ser z żółtkami, mieszamy. Gotujemy chwilę. Wrzucamy bakalie, wlewamy budyń, rozrobiony z mlekiem, mieszamy. Gotujemy 3 minuty. Dodajemy pianę z białek, mieszamy. Gotujemy kolejne 3 minuty, mieszając - masa zgęstnieje. Blachę wykładamy herbatnikami, na nie wykładamy masę serową, na wierzch układamy kolejną warstwę herbatników i zostawiamy do wystygnięcia i ścięcia się.
Warianty: zamiast herbatników można dać upieczony spód kruchy, albo blat biszkoptowy. Na wierzch można dać polewę czekoladową. Można też przekładać cienkimi warstwami masy wafle.
Sernik jest wyśmienity, smakuje jak najwspanialsze pieczone serniki, robi się go szybko i łatwo, a odpada stres związany z opadaniem i przypiekaniem. Gorąco polecam!
sobota, 20 lutego 2010, basiek70
kwadransowy sernik gotowany sernik wiedźmosłodkie
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: kasik, awf75.internetdsl.tpnet.pl
2010/06/10 08:55:19
Mam pytanie dotyczące tego sernika - na jaką blaszkę jest ta porcja?
-
Gość: , chello084010062043.chello.pl
2010/08/05 19:46:37
czy ta mase serową wukłada się ciepłą na te ciastka
-
2010/08/05 21:51:46
tak, wykładamy ciepłą - stygnie na ciastkach.
-
Gość: magda, chello084010062043.chello.pl
2010/08/09 20:20:07
sernik jest pyszny
-
2010/08/10 12:43:09
Kasik - ja go robię w średniej tortownicy
Magda - dziękuję
-
Gość: jano, 195.116.43.12*
2010/12/21 17:29:49
moga byc biszkopty
-
Gość: Anonim, 178.182.90.236.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2010/12/31 11:33:13
Sernik jest bardzo smaczny , polecam !
-
Gość: Dorota, 31.6.244.8*
2011/08/03 19:43:19
Dodaję go do listy do wypróbowania...brzmi zachęcająco:-)
-
Gość: , user-109-243-17-23.play-internet.pl
2012/03/26 16:42:26
Ten sernik jest naprawdę super!
bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu no i na dodatek
pysznyyyyy
dzięki
-
Gość: Gabi, 94-40-52-154.tktelekom.pl
2013/07/12 14:12:15
Witam. Chcialabymz zrobic ten sernik an kruchym spodzie w blaszce 25x36 czy powinnam zwiekszyc skaldniki na amse serowa? na wierz chce dac druzeline owocowa. Prosze o odpowiedz:)
-
Gość: Gabi, 94-40-52-154.tktelekom.pl
2013/07/12 14:12:39
Witam. Chcialabymz zrobic ten sernik an kruchym spodzie w blaszce 25x36 czy powinnam zwiekszyc skaldniki na amse serowa? na wierz chce dac druzeline owocowa. Prosze o odpowiedz:)
-
2013/07/12 22:42:45
Witaj Gabi, wg mnie nie. Ja z podanej ilości składników właśnie w takiej blasze go robię. Smacznego!
-
2013/07/12 22:46:16
Dodam: kiedyś robiłam w tortownicy, ale wolę w prostokątnej. Robiony pomiędzy dwiema warstwami herbatników, ma "wygodną" wysokość z takiej ilości produktów. Jak upieczesz spód, to będzie wyższy niż herbatnik, prawda? Jednak jak zależy Ci na wysokim cieście, możesz dołożyć 1/4 proporcjonalnie.
-
Gość: jadwiga, acqg64.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/14 21:13:33
Znam ten przepis ,czasami modyfikowałam wrzucając kostki ciasta czekoladowego,Ciekawie wygląda po przekrojeniu.Sumując bardzo mi smakuje kazda wersja,Jestem zwolenniczką ciast robionych i pieczonych w domu,W ciastach kupowanych jest za dużo cukru.Pozdrawiam.jadwiga
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl