Kulinarnie - z WiedĽmami. Bo wiedĽmy przecież nie tylko napary magiczne gotuj±!
Blog > Komentarze do wpisu

Brzd±c Grażki

Na mał± blaszkę:

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka m±ki
Ubijam jaja z cukrem, aż do momentu, kiedy rysuj±c 8 na powierzchni rysunek ten utrzyma się zanim go skończę.
Potem powolutku dodaję przesian± m±kę, delikatnie mieszaj±c. Możesz zrobić z 1,5 porcji, zależy jaki wysoki biszkopt lubisz.
Piec w 180-200 stopni ok 20min-30min. Sprawdzam patyczkiem, czy suchy w ¶rodku. Acha, piekę bez nawiewów i podgrzewam tylko od dołu. Oczywi¶cie na papierze do pieczenia. Jak biszkopt ostygnie, przewracasz go o odklejasz papier. Potem kładziesz go z powrotem na papierze na blaszce.

Krem:
0,5 litra ¶mietany 30-36%
2-3 łyżki kakao
2 łyżki cukru
Zagotowuję wszystko i wstawiam do lodówki na noc. Uwaga, bo bardzo szybko kipi.
Rano ubijasz - cukru tak naprawdę dodajesz do smaku, u mnie lubi± bardzo słodkie. Możesz dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki mleka, wlewasz j± pod koniec ubijania, wtedy będzie bardziej sztywne.Przekładasz masę na biszkopt i do lodówki. Pycha:) Zawsze daję masę na górę, nie do ¶rodka.
sobota, 27 lutego 2010, basiek70
Brzd±c Grażki krem kakaowy ciasto biszkopt wiedĽmosłodkie

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl