Kulinarnie - z WiedĽmami. Bo wiedĽmy przecież nie tylko napary magiczne gotuj±!
Blog > Komentarze do wpisu

inspiracje obiadowe - ziemniaki z boczkiem i cebul±

rzecz prosta - a pyszna.

potrzebne s±:

  • ziemniaki - ok 1kg
  • cebula - 1 duża
  • boczek wędzony - ok 20dag
  • przyprawy - mnie w ręce wpadły czosnek, cz±ber, pieprz czarny i biały

przygotowanie:

Pokroić boczek w drobn± kostkę, wrzucić na patelnię głębok± (lub inne naczynie docelowe - które wsadzimy do piekarnika), podsmażyć. Kiedy smaży się boczek, pokroić cebulę, w piórka albo inne kawałki, dobre s± takie podobnej wielko¶ci do kawałków boczku. Wrzucić do gara, podsmażać razem. Po kilku minutach podlać odrobinę wod± - niech cebulka zacznie się "szklić"

podsmażony boczek

Obrać ziemniaki, pokroić w grube zapałki. Włożyć je do naczynia, w którym mamy już podsmażony wcze¶niej boczek i cebulę, posypać ulubionymi przyprawami, i podlać wod±.

ziemniaki przyprawione

Naczynie włożyć do nagrzanego piekarnika, i trzymać je - najlepiej ok. godziny w temperaturze 200 C. Im dłużej posiedz±, tym bardziej rozpływaj±ce się w ustach będ±.

ziemniaczki gotowe

ziemniaczki gotowe

Tak przygotowane ziemniaki nadaj± się albo do zjedzenia same w sobie, albo jako dodatek do mięs, np. karczku upieczonego w kawałku lub smażonego w plastrach. Je¶li podawane jako danie samo w sobie - bardzo dobrze "współgra" z kefirem lub inn± ma¶lank± :)

sobota, 24 paĽdziernika 2009, kakunia.k
inspiracje obiadowe - ziemniaki z boczkiem i cebul± wiedĽmoobiad zapiekane inspiracje obiadowe ziemniaki obiad boczek
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl