Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
Blog > Komentarze do wpisu

inspiracje obiadowe - ziemniaki z boczkiem i cebulą

rzecz prosta - a pyszna.

potrzebne są:

  • ziemniaki - ok 1kg
  • cebula - 1 duża
  • boczek wędzony - ok 20dag
  • przyprawy - mnie w ręce wpadły czosnek, cząber, pieprz czarny i biały

przygotowanie:

Pokroić boczek w drobną kostkę, wrzucić na patelnię głęboką (lub inne naczynie docelowe - które wsadzimy do piekarnika), podsmażyć. Kiedy smaży się boczek, pokroić cebulę, w piórka albo inne kawałki, dobre są takie podobnej wielkości do kawałków boczku. Wrzucić do gara, podsmażać razem. Po kilku minutach podlać odrobinę wodą - niech cebulka zacznie się "szklić"

podsmażony boczek

Obrać ziemniaki, pokroić w grube zapałki. Włożyć je do naczynia, w którym mamy już podsmażony wcześniej boczek i cebulę, posypać ulubionymi przyprawami, i podlać wodą.

ziemniaki przyprawione

Naczynie włożyć do nagrzanego piekarnika, i trzymać je - najlepiej ok. godziny w temperaturze 200 C. Im dłużej posiedzą, tym bardziej rozpływające się w ustach będą.

ziemniaczki gotowe

ziemniaczki gotowe

Tak przygotowane ziemniaki nadają się albo do zjedzenia same w sobie, albo jako dodatek do mięs, np. karczku upieczonego w kawałku lub smażonego w plastrach. Jeśli podawane jako danie samo w sobie - bardzo dobrze "współgra" z kefirem lub inną maślanką :)

sobota, 24 października 2009, kakunia.k
inspiracje obiadowe - ziemniaki z boczkiem i cebulą wiedźmoobiad zapiekane inspiracje obiadowe ziemniaki obiad boczek
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl