Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
Blog > Komentarze do wpisu

Trzy mazurki - kajmakowy, pomarańczowy, oraz czekoladowy

Przepisy pochodzą od mistrzyni mazurkowej, Jagodzianki, której serdecznie za nie dziękuję.

"Nie podaję przepisu na kruchy spód , bo każdy lubi inne.
ale powinno być takie nierozlatujące się.

MAZUREK KAJMAKOWY Z BAKALIAMI
Kajmak prawdziwy nie z puszki:)

  • proporcje 1:1, np:
  • 1 litr mleka
  • 1 kg cukru
  • 120 g masła

(ja robię tego sporo więcej)
Potrzebny jest garnek z bardzo grubym dnem (ja robię w starym szybkowarze), drewniana łyżka i obecność w domu. Mleko i cukier do gara i często mieszać aż nie rozpuści się cukier. Potem musi się to parę godzin gotować na najmniejszym gazie, mieszając stale od czasu do czasu. Jeśli garnek nie jest wystarczająco gruby, to można postawić na płytce. Gotowa masa ma kolor mocno brązowy. Żeby sprawdzić, czy już, wylewam łyżkę masy na spodek i wstawiam do lodówki, żeby sprawdzić, czy staje. Trzeba ostudzić do temperatury "cieple ale nie gorące", wrzucić masło w całości i ukręcić wałkiem aż masło się rozpuści, a kajmak będzie puszysty i jasny.
W międzyczasie, na kruche spody wykładam bakalie. Mój ulubiony zestaw to: suszone śliwki, skórka pomarańczowa, podprażone migdały, orzechy. Można jeszcze morele i rodzynki.
Zaraz po ukręceniu kajmaku zalać te bakalie.



MAZUREK CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI LASKOWYMI
masa czekoladowa:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 0.5 szklanki kremówki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru


Ukręcić żółtka z cukrem na gładką masę.
Czekoladę rozpuścić z masłem i śmietanką, lekko ostudzoną dodać do kogla-mogla.
Orzechy laskowe wysypać na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Wyjąć kiedy skorka zacznie ciemnieć i pękać. Gorące wsypać do papierowej torebki. Zdjąć skórkę, ocierając o siebie orzechy przez torebkę. Orzechy wysypać na kruchy spód i zalać masą czekoladową.


MAZUREK POMARAŃCZOWY Z MIGDAŁAMI
masa pomarańczowa:

  • 6 pomarańczy
  • 2 cytryny
  • 2 szklanki cukru
  • 0.5 szklanki wody


Pomarańcze i cytryny wyszorować i sparzyć. Obrać tak, żeby na owocach nie została biała otoczka.
1/4 skórek oczyścić dokładnie z białych części i pokroić w cienkie paseczki (reszta się nie przyda. tzn ja smażę skórki i robię potem skórki w czekoladzie:)
Miąższ pomarańczy i cytryn posiekać usuwając pestki.
Podgrzać w garnku cukier z wodą aż powstanie gęsty syrop. Wrzucić do niego skórki, chwilę smażyć, potem dodać resztę owoców, zamieszać.
Smażyć aż masa zgęstnieje.
Ciepłą posmarować kruchy spód. Na wierzchu posypać podprażonymi płatkami migdałowymi.

alleluja!"

Alleluja!

środa, 19 marca 2008, basiek70
Trzy mazurki - kajmakowy, pomarańczowy, oraz czekoladowy deser wiedźmosłodkie słodkie ciasta Mazurek wielkanoc

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2008/03/19 23:40:02
Mniam!!!!
-
2008/03/21 10:34:36
Ten pomarańczowy z migdałami to musi być rewelacyjny. Te pozostałe pewnie też, ale ja uwielbiam migdały :-)
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl