Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
Blog > Komentarze do wpisu

Na życzenie - sushi japońskie

Wersja pierwsza - dzięki uprzejmości Groty - zachowuję oryginalny układ i zapis, bo Ona się zna, a ja nie :)

Ugotować ryż: szklanka ryżu - wypłukać dokładnie - wsypać do garnka i zalać 1.2 szklanki wody - gotować do zawrzenia - bez przykrywki, po zawrzeniu - zmniejszyć płomień, nakryć przykrywką i bez ściągania przykrywki gotować na małym ogniu 10 minut. następnie wyłączyć i nadal, przez 15 minut nie podnosić przykrywki potem zaprawić ryz mieszanka sosu do ryżu albo mieszanka z octu ryżowego plus (chyba cukier trzcinowy) po godzinie ryz gotowy do nakładania - teoretycznie - ja nakładam od razu

składniki
na 1 sushi - ja biorę max 3 składniki
awokado, ogórek zielony, rzodkiewka, marchewka, łosoś, ryba maślana, paluszki krabowe itp
- tniesz to w takie 0.5 cm w obwodzie paski
robiłam też sushi z mozzarellą, szynka i suszonymi pomidorami w oliwie i inne wariacje

na matę nakładasz liść glonów
na glony, tak do 2/3 długości nakładasz drewnianą łyżką porcje ryżu i rozsmarowujesz, aby było cienko (zresztą, sama zadecyduj, czy wolisz więcej ryżu czy składników), następnie u góry listka nakładasz wzdłuż nadzienie i rolujesz matą w jak najciaśniejszy rulon
ja jeszcze pomagam sobie wodą, tzn tę 1/3 listka bez ryżu lekko smaruje woda, wtedy rolując, łądnie mi sie skleja
potem rulon pociąć na kawałki takie do 2 cm wysokości
uwagi:
zadbaj o dokładne , ciasne, zrolowanie

a potem wariacje z ewentualnymi dodatkami typu sezam, kawior i inne

jak jeść
ja układam maki na takiej obrotowej tacce z ikei
do tego kupujesz imbir marynowany i chrzan wasabi - okrrropnie ostry plus miseczki z sosem sojowym

 

 

Wersja druga - dzięki uprzejmości kasia.kasia, która podzieliła się opisem, jak sushi robi Jej mąż:

W sumie najwięcej zachodu jest z tym nieszczęsnym ryżem. wiadomo, ze musi być specjalny do sushi. Kiedyś miał inny przepis na gotowanie ryżu i tez był znakomity, ale teraz to robi tak:
Najpierw szanowny małzonek płucze na sitku pod bieżąca wodą - płucze jak oszalały duuuuugo, dopóki woda nie będzie idealnie czysta. Potem osącza na sitku, i jak względnie wyschnie, wtedy rozsypuje tenże ryż na deseczkę, rozkłada równomiernie, żeby - ważne - WYSECHŁ DOKŁADNIE !!!!. Potem ten ryż zalewa wodą i gotuje jakieś 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Zdejmuje z gazu, odstawia na kolejne 10 a najlepiej 15 minut , bo musi wchłonąć wodę (ryż oczywiście, nie mąż) - NIE ZDEJMOWAĆ POKRYWKI POD ŻADNYM POZOREM ! Potem robi specjalny sosik - taką zaprawę, które nadaje "ten" smak:
7 łyzek octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki cukru
zagotować, przestudzić i tym sosikiem polać letni ryż. Mozna bez sosu sojowego, zamienić na płaską lyżeczkę soli - wtedy ryż będzie dalej bialutki, bo sos sojowy jednak go troszkę "brudzi" :-)

No i potem rozkładamy sobie płaty nori, nakładzamy ryż, wygładzamy mokrym nożem i ręce też cały czas warto moczyć, bo ryż sie klei (no ale taki właśnie ma być), na to chrzanik wasabi smarujemy i dajemy co popadnie - ja najbardziej lubie z pażonym sezamem i zielonym ogórkiem albo pseudo paluszkami krabowymi (no bo nie czarujmy się nasze paluszki z krabem mają tylko wspólny kolor - ale ja i tak lubie). Dajemy - oprócz surowej rybki - też łososia wędzonego - baaaardzo dobre. Na wierzch niektórych daje kawior, ale ja za kawiorem nie przepadam (fuuuuuuuuuj).
Generalnie wolę sushi maki, czyli te zawijane w nori, nigri - formowane dłonią (no u nas trochę pseudo nigiri, bo jakieś takie niedorobione z tymi krewetkami, takie nieforemne) Najgorzej z ryżem - bo to troche trwa. Potem, jak juz sie nabierze wprawy w rolowaniu to sama przyjemnośc. Był okres, że u nas w domu nie było tygodnia bez sushi, bo moja druga połowa wpadła w manię prześladowczą - świątek, piątek i niedziela sushi...

sobota, 04 sierpnia 2007, basiek70
Tagi: sushi ryby
Na życzenie - sushi japońskie sushi ryby
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2007/08/04 16:29:17
Przez pomylke podziekowanie pod poprzednim Twoim przepisem w komentarzu dalam:-))
-
2007/08/06 18:56:39
Dziękuję bardzo Kakuni za wyedytowanie przepisu - wrzucałam go, będąc jedną nogą już w aucie jadącym na wakacje, stąd nie poprawilam układu, dzięki, K. :)
Aniu, na zdrowie :)
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl