Kulinarnie - z Wiedźmami. Bo wiedźmy przecież nie tylko napary magiczne gotują!
Blog > Komentarze do wpisu

Gruchy na zimowe pogaduchy

Na targu kupujemy gruchy w zależności od zasobności portfela, ten sezon nie
jest tani.
Najlepiej dość twarde.
W domu:
  • myjemy
  • obieramy, kroimy na 4 części wzdłuż a następnie w poprzek, lub inaczej, ale niezbyt małe kawałki
  • wkładamy do garnka, kropimy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem w proporcji ok 20-30 dag na kilogram gruch
  • robimy cokolwiek przez 2-4 godzimy albo dłużej
  • stawiamy na małym ogniu, rzucając czujnie okiem - NIE MIESZAMY!!! dozwolone potrząsanie garem
  • po zawrzeniu zmniejszamy ogień na najmniejszy i czekamy aż owoce będą przejrzyste ale całe.
  • teraz do umytych słoików typu twist przekładamy zawartość, wycieramy
  • brzegi słoików do sucha i natychmiast zakręcamy. Uwaga: wlewać do wysokości około 1,5cm poniżej brzegu słoika
  • zakręcone słoiki można, ale nie trzeba przykryć kocykiem, po wystygnięciu
  • sprawdzić, czy wieczka są wklęsłe.
  • do owoców można dodać szczyptę cynamonu, odrobinę goździków jeśli ktoś lubi taki staropolski smak.

Używać zespołowo na spodeczkach w zimowe wieczory do najlepszej herbaty z
samowara. Ukradkowe spożywanie w samotności grozi popadnięciem w chroniczny egoizm!
 
przepis by Tilia :)
środa, 29 sierpnia 2007, basiek70
Gruchy na zimowe pogaduchy gruszki marynaty przetwory

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2007/08/29 21:24:32
wlewać???? Będzie płyn?
Włąsnie takie gruchy uwielbiam!
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl