Kulinarnie - z WiedĽmami. Bo wiedĽmy przecież nie tylko napary magiczne gotuj±!
Blog > Komentarze do wpisu

Pulpeciki w sosie ogórkowo-marchewkowym.

Mhmhmmm..

składniki:

  • 1 kg zielonych ogórków
  • 2 ¶rednie lub większe marchewki
  • 0.5 kg mięsa
  • jajko sztuk jeden
  • cebulka mała
  • pieprz, sól - wg uznania
  • 0.5 litra bulionu
  • m±ki odrobina
  • ¶mietana 18%
  • koperek
  • natka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia pulpecików
  • kasza gryczana
ogórki obra c i pokroić w kosteczkę. Jak s± duże ziarenka to usun±ć.
marchewki obrać i pokroic w kostkę.
Z około miesa mielonego (najlepiej wieprzowe lub indycze lub mieszane) z dodatkiem jajka, cebulki, pieprzu, soli uformować kuleczki wielkosci orzecha wloskiego.
Obsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano, a nastepnie przełożyć do miski. Na tym samym oleju podsmażyć ogórki i marchewkę.
Jak warzywa juz będ± lekko rumiane podlać je bulionem (np. z barbarzyńskiej kostki), tyle, żeby byly zakryte. Wrzucamy pulpeciki i dusimy jeszcze chwilę, do miekkosci marchewki, nastepnie zaprawić m±k± rozmieszan± ze ¶mietan±. Można jeszcze dodać koperek lub natkę.
Podaje się z kasz± gryczan± (najlepiej).

 

na gg podesłała mi Basia :)
pi±tek, 01 czerwca 2007, kakunia.k
Pulpeciki w sosie ogórkowo-marchewkowym. mięso mielone obiad wiedĽmomięsne kasza gryczana pulpeciki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2007/06/01 14:38:43
A Basia ma od Cynamoon, z forummalucha.via-net.pl
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl