Kulinarnie - z WiedĽmami. Bo wiedĽmy przecież nie tylko napary magiczne gotuj±!
Blog > Komentarze do wpisu

papryka duszona

składniki:

  • 3 zielone papryki
  • 2 pomidory
  • 3 duże cebule
  • troszkę oliwy z oliwek
  • przyprawy ulubione
  • ew. pietruszka (natka) - osobi¶cie nie stosuję, ale niektórzy tak, i sobie chwal±

przygotowanie:
pomidorki obrać ze skórki po sparzeniu i pokroić (ewentualnie nie obierać, ale wtedy skórka gryzie w zęby. jak kto lubi :]).
paprykę oczy¶cić z nasion i pokroić.
cebulę pokroić i zeszklić na oliwie z oliwek.
dodać pomidory, paprykę, następnie przyprawić wg gustu (bazylia, oregano, nieco soli, pieprz też może być, ¶wieży, czarny - to moja wersja).
podlać wod± (nie za dużo) i poddusić, aż wszystko nieco się rozdyĽda.
gotowe :)

modyfikacje:
- można dać więcej pomidorów, i będ± pomidory z papryk±.
- można dodać nieco koncentratu pomidorowego, żeby było gęstsze (albo jak w zimie pomidory s± mało "pomidorowe")
- można posypać startym żółtym serem

rewelacja jako dodatek do mięska, na przykład do grillowanego kurczaka z mozzarell± :) (wersja bez sera tartego) albo samo ze sob±.

smacznego!

poniedziałek, 02 kwietnia 2007, kakunia.k
papryka duszona papryka bezmięsne dodatki
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl