Kulinarnie - z WiedĽmami. Bo wiedĽmy przecież nie tylko napary magiczne gotuj±!
Blog > Komentarze do wpisu

Lasania na szybko

skladniki:

*makaron typu lasagne, jakas malma np.
*mleko, masło, m±ka, sól do zrobienia beszamelu
*paczka "warzyw na patelnię" z mrożonki
*olej
*ser żółty do posypania

naczynie żaroodporne do piekarnika się przyda

   Warzywa na patelnię wywalamy na olej na patelni i podsmażamy/podduszamy chwilę, co by wszystko jeszcze ciut twardawe było. Dodajemy przyprawy, co by było pikantniejsze.

   W żaroodpornym naczyniu układamy makaron, polewamy beszamelem (ja nie mam pojęcia jak się go robi, ale zawsze na opakowaniu od lasanii jest napisane!) i nakładamy warzyw. I tak przez kilka warstw, aż warzywa wykorzystamy do końca. Ostatni± warstwę makaronow± porz±dnie polewamy beszamelem.

   Wrzucamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy (nie wiem ile! na oko!), pod koniec wyjmuj±c (jakie¶ 10min. przed końcem) i posupuj±c startym serem żółtym, co by na górze się zrobiła ładna i smaczna warstewka.

   [Czasem ostatni± warstwę makaronu zdejmuję, bo sie tak zapiekła, że rekin by jej nie ugryzł i serkiem posypuję na warzywa]

   Póżniej już tylko wyj±ć należy, poczekać aż troszkę przestygnie, pokroić i na talerze! :]

Al.
poniedziałek, 10 kwietnia 2006, ansur
Lasania na szybko
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2006/04/12 13:52:51
a na każdym opakowaniu jest napisane?? bo bym się kiedy¶ na to skusiła, ale beszamelu nie umiem :)
ae przepis fajny :D
-
2006/07/08 16:34:13
To rzeczywi¶cie szybki jest.Spróbuje po odchudzaniu.Pozdrawiam.
-
2007/03/22 09:40:44
żeby płaty makarony nie były suche i ten z góry sie nie przypiekł za bardzo, to moczę je w wodzie przed przełożeniem farszem (podobnie z makaronem do canelloni)
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl