Kulinarnie - z WiedĽmami. Bo wiedĽmy przecież nie tylko napary magiczne gotuj±!
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb razowy na zakwasie

na 4 foremki 40 cm:

składniki

  • 1 kg maki pszennej razowej (typu graham)
  • 0,5 kg m±ki żytniej razowej
  • 0,5 kgpłatków owsianych
  • 1 kg maki pszennej
  • 3 łyżki soli
  • jako dodatki siemie lniane, słonecznik czy co kto lubi, mozna bez Smile
  • 1/2 szkl zakwasu (ewentualnie można uzyc gotowego zakwasu na żurek)
  • ok 3 litry ciepłej wody (do 50 stopni)


przygotowanie:
wszystkie suche składniki mieszamy, dolewamy ciepł± wodę, ciagle mieszj±c, aż do uzyskania konsystencji ciasta racuchowego (musi odrywać się od ręki ale nie spływać). nastepnie dodajemy zakwas i dokładnie mieszamy. Odstawiamy przykrywaj±c ¶ciereczka w ciepłe miejsce na 4-8 godzin (w zaleznosci od ilosci zakwasu, temperatury pomieszczenia i tego czy wolimy chleb bardziej czy mniej kwa¶ny). Kiedy ciasto uro¶nie i będzie miało charakterystyczny kwa¶ny zapach (mozemy odłożyc pół szkl na nastepny chleb) wypełniamy ciastem blachy wysmarowane olejem, do 3/4 ich wysokosci. Można posypać po wierzchu makiem, sezamem, itp. Wkładamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do temperatury 220-250 stopni. Pieczemy przez godzine i 15-30 min, az skórka bedzie ładnie zrumieniona. Wyjmujemy i zostawiamy żeby chleb wystygł. Chleb jest przez tydzień zdatny do jedzenia.

(moja uwaga osobista - chleb ma twarde skórki im jest starszy, jak ktos ma słabe zeby moze miec kłopoty ale jest pycha).

 

¶roda, 08 lutego 2006, kakunia.k
Chleb razowy na zakwasie ¶niadania chleb graham wypieki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
do góry | szablon popełniła kate_mac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl